Otvaranje laboratorije “Vatreno oko” u KCS

0
207

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, prisustvovala je danas otvaranju nove laboratorije “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije. Laboratorija je donacije Kine u borbi protiv koronavirusa, a u njoj će se dnevno raditi 2.000 testova.

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, prisustvovala je danas otvaranju nove laboratorije “Vatreno oko” u Kliničkom centru Srbije. Otvaranju laboratorije prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo i kineski stručnjaci koji se nalaze u Srbiji. Brnabić je tom prilikom poručila da je nova laboratorija značajna pomoć za Srbiju u borbi protiv koronavirusa, ali i važna osnova za dodatno jačanje srpskog zdravstva.

Laboratorija će, kako je rekla premijerka, omogućiti da brzo krenemo u testiranje na antitela, kao i da uradimo jednu ozbiljnu epidemiološku studiju koja će nam reći šta možemo dalje da očekujemo.

Laboratorija “Vatreno oko”  projektovana je kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara i potpuno je automatizovana. U laboratoriji će raditi 40 mikrobiologa 24 sata dnevno. Pre nekoliko dana, na Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu avion “Er Srbije” dopremio je dve najmodernije laboratorije koje je Kina poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. Druga laboratorija, koja će biti instalirana u Nišu, moći će da obavi 1.000 testova dnevno. Ta pomoć omogućiće Srbiji da poveća kapacitete za testiranje, što će znatno uticati na to da se pokrije “lepeza” ljudi koji treba da se testiraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here