Jovani Popović nije se morao odrediti pritvor

0
314

U postupku protiv Jovane Popović nije morao biti određen pritvor nego se nesmetano vođenje postupka moglo obezbediti i određivanjem blažih mera, smatra advokat Vićentije Darijević, i dodaje da se u Srbiji u krivičnim postupcima pritvori olako određuju.

Jovana Popović, umetnica iz Kikinde, autorka pesme “Bagra”, uhapšena je 24. marta pod optužbom da je prekršila obavezu samoizolacije jer se nakon povratka iz Crne Gore 14. marta nije pridržavala zdravstvenih propisa, iako u to vreme Srbija nije uvela vanredno stanje. Kako je Jovana Popović u svojoj odbrani već iznela, prilikom prelaska crnogorsko-srpske granice nije dobila nikakav pisani akt niti usmeno upozorenje, naredbu, obaveštenje od bilo kog ovlašćenog službenog lica, na osnovu koje je određeno da se od trenutka ulaska u Srbiju nalazi u samoizolaciji, odnosno da ne sme napuštati prebivalište. Odbrana smatra da je evidentno da su navedeni akti štampani na dan hapšenja i isključivo za potrebe postupka protiv okrivljene, čime su se možda stekli i elementi krivičnog dela, jer da su navedeni akti postojali ranije bili bi popunjeni i priloženi prilikom postupka. O ovom slučaju razgovarali smo sa advokatom Vićentijem Darijevićem koji je istakao da se u ovom slučaju nesmetano vođenje postupka moglo postići i blažom merom od pritvora.

Zbog podnetih optužbi Jovana Popović provela je 21 dan u Zabeli. Puštena je iz pritvora 13. aprila i krivični postupak protiv nje vodi se pred Osnovnim sudom u Kikindi. Osnovno tužilaštvo iz ovog grada uložilo je žalbu zbog njenog puštanja iz pritvora, o čemu odluku treba da donese Viši sud u Zrenjaninu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here