Milan Smiljanić: U pauerliftingu u Srbiji nema para za doping kontrolu

0
237

Pauerlifting federacija Srbije nema sredstava da bi proveravala da li se njeni takmičari dopinguju, izjavio je za televiziju  KTV televiziju trener Milan Smiljanić.

Velika afera svetskog sporta bila je zabrana učešća ruskim sportistima na Olimpijskim igrama i drugim većim sportskim manifestacijama zbog dopinga. Koliko je doping prisutan u sportu pauerlifting, to jest među dizačima velikih težina pitali smo trenera i vođu reprezentacije Srbije Milana Smiljanića.

Pauerlifting Savez Srbije isključivo funkcioniše na osnovu Tehničkih pravila koje je izdala Internacionalna pauerlifting Federacija.Pauerlifting je sport snage i sastoji se iz tri discipline – lifta, odnosno tri različita dizanja tegova. U liftove ubrajaju se: čučanj, benč-pres i mrtvo dizanje. Takmičar na osnovu tri pokušaja u sva tri lifta dostiže maksimalnu težinu dizanja. Maksimalna težina u sva tri lifta omogućava konačni “TOTAL” postignute težine na osnovu koga se dobija krajnji rezultat. Takmičari se često nazivaju lifterima što u grubom prevodu znači “dizači”.  Lifteri mogu da se takmiče u dve kategorije: sa opremom ili bez opreme. Detaljan opis tamičenja sa ili bez opreme nalizi se u Tehničkim pravilima koje je propisala Internacionalna pauerlifting federacija (IPF).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here