Danas se obeležava Dan planete Zemlje

0
457

Poznati profesor Vukoman Maksimović obratio se povodom Dana planete Zemlje i uputio ovom prilikom poruke  o  čuvanju našeg životne sredine.

Širom sveta se 22. aprila obeležava Dan planete Zemlje, a pitanje se može postaviti celom ljudskom rodu. Da li je samo ovaj datum dovoljan da bi se slavila planeta Zemlja i sva njena prirodna bogatstva? Ovaj praznik ima najviši cilj, a to je da se poveća savest svakog pojedinca u brizi i očuvanju naše planete. Već nekoliko decenija priroda naše planete Zemlje boluje od otrovnih gasova i zagađenja, a ekolozi i naučnici upozoravaju da se šteta nikako ne može umanjiti i da je svaki pojedinac jednako odgovoran za očuvanje životne sredine, kako zbog sebe, tako i zbog svih drugih, ali i zbog generacija koje tek dolaze na ovaj svet. Poznate poruke kojima treba da se obeleži ovaj dan jesu da se uspostavi štednja i smanjenje električne energije, smanji potrošnja vode, da se reciklira otpadni materijal i da se potpuno zabrani upotreba plastičnih kesa. Društvena svest o zdravlju planete Zemlje treba da bude naša obaveza i zakon, a ne samo jedan datum u godini.

Naš poznati ekolog, profesor Vukoman Maksimović, pozdravio je gledaoce KTV televizije i ovom prilikom uputio poruke o ljubavi prema planeti Zemlji. U narednim minutima poslušajte poruke i primenite ih svakog narednog dana.

Samo onaj dan u kome se jasno oseti jutro, podne i veče, bez teške zagušljive izmaglice, samo takav dan može biti dan života, a ne nešto što treba izdržati i zaboraviti.

Trava, parkovi, šume, uređene obale, čiste reke, proplanci, zar će to jednog dana biti samo izrazi i reči u stihovima, a ne nešto što nas okružuje? Tužne će to biti pesme. Reči, opisi, stihovi, najlepši darovi što ih ljudska misao stvara, ne mogu se meriti sa prirodom koja nam je pravi i najveći drug. Priroda se ne opisuje, priroda se živi i priroda se čuva.

Čisto rosno jutro sa prvim zracima sunca i glasovima ptica pravo je ne samo naše već i sve buduće dece koja će se roditi. Teško će decu život ubediti da ima svih tih lepota ako sve okolo bude beton, dimnjaci, isparenja, žica, otpaci. Jutro nije čas kad zabruje automobili sa izbačenim izduvnim gasovima i bukom saobraćaja. Jutro je prvi susret sunca, slobode i svesti.

Najlepše reči o prirodi ima pravo da napiše svaka generacija. Sa prirodom se živeći razgovara. Čovek je sa prirodom i jači i lepši, bez nje je okrnjen i tužniji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here