Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Bijeljini

0
139

Službama za transfuziju širom Republike Srpske nedostaje dragocene tečnosti, iz tog razloga je pokrenuta akcija dobrovoljnog davalaštva, kojoj se u Bijeljini za samo dva dana koliko traje, odazvao veliki broj davalaca. U Službi za transfuzijsku medicinu u Bijeljini kažu, da je proteklog vikenda zabeležena velika potrošnja komponenti krvi, koja se može uporediti sa potrošnjom iz ratnog perioda.

Dobrovoljno davalaštvo u bijeljinskoj regiji uvijek je bilo na zavidnom nivou. Da su u svakom momentu spremni da daruju dragocenu tečnost onima kojima je najpotrebnija pokazali su dobrovoljni davaoci i u vreme pandemije virusa korona. Po saznanju, putem objave na Fejsbuk stranici, da i Službi za transfuziju u Bijeljini nedostaje komponenti krvi, Stefan Radovanović nije dugo razmišljao. Odmah se kaže odazvao akciji.

“Na samom početku pandemije virusa korona obavestili smo dobrovoljne davaoce da Služba ima dovoljno komponenti krvi i da se akcijama dobrovoljnog davalaštva odazovu onda kada to bude najpotrebnije” kaže načelnica bijeljinske Službe za transfuziju.

“Znajući da smo imali jednomesečnu zalihu krvi nismo davali apele” napominje Gegićeva i dodaje da se krv uzima shodno potrošnji, a to vreme je već nastupilo. “Trenutno su najpotrebniji davaoci nulta pozitivne i nulta negativne krvne grupe. Tokom proteklog vikenda, imali smo takvu potrošnju krvi, da je možemo uporediti i sa onom iz ratnog perioda” kaže Gegićeva.

Da je odziv doborovoljnih davalaca više nego dobar, potvrđuju i podaci. Juče su uzete 34 jedinice krvi, a od jutros za četiri sata prikupljeno je preko 40 doza dragocene tečnosti. Nakon što iz ove akcije prikupljenim komponentama krvi zadovolje potrebe Bolnica u Bijeljini i Zvorniku, krv će biti upućena i Kliničkom centru u Banjaluci gde se leče najteži pacijenti sa područja bijeljinske regije.

Mesečno iz ove službe prema Bolnicama u Zvorniku, Foči i Kliničkom centru Banjaluka bude isporučeno oko 400 komponenti krvi. Najviše krvi bude isporučeno Kliničkom centru u Banjaluci  gde se leče najteži pacijenti iz bijeljinske regije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here