Održana prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije od početka vanrednog stanja

0
178

Održana je prva sednica Narodne skupštine u vanrednom stanju. Sednici su prisustvovali narodni poslanici i premijerka Ana Brnabić, koja je istakla da naša zemlja ima izrazito manju stopu smrtnosti od zaraze Kovid 19, u poređenju sa ostalim zemljama u ovom delu Evrope.

Jutros je održana prva sednica Narodne skupštine Republike Srbije od uvođenja vanrednog stanja, a sednici su prisustvovali narodni poslanici i premijerka Ana Brnabić.

Premijerka se obratila narodnim poslanicima i na samom početku izložila da Srbija u odnosu na druge zemlje u ovom delu Evrope, ima najmanju stopu smrtnosti od korona virusa, u iznosu od 1,9 posto.

Sednica je započeta minutom ćutanja, čime je odata pošta svim građanima Srbije koji su izgubili živote u borbi sa zaraznom bolesti Kovid 19. Na sednici su navedeni podaci o broju testova na 100.000 stanovnika Srbije i iznet podatak da je Srbija na trećem mestu po broju izvršenih testiranja, a premijerka je dodala da očekuje da će Srbija već danas doći na drugo mesto. Pandemija koja je zahvatila našu zemlju je u padu, pošto  se stopa pozitivnih rezultata na zarazu Kovid 19 kreće oko 5,8 odsto u odnosu na celokupan broj testiranih osoba na teritoriji Republike Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Zdravstveni sistem Srbije je veoma jak i stabilan u ovom trenutku i životi najstarijih građana Srbije su u najvećoj meri sačuvani i zaštićeni, što je i bio prvobitan cilj od uvođenja vanrednog stanja. Kapaciteti smeštaja, respiratora, lekova i medicinskog osoblja su sasvim dovoljni i bili su i u poslednjih 6 nedelja što je dovelo do toga da zdravstveni radnici budu spremni za zadatak koji je bio pred njima, izjavila je Brnabić.

Premijerka se osvrnula na veliku pomoć koju je Srbija dobila od Kine i rekla da je zahvalnost prema Narodnoj Republici Kini neizmerna, ali dodala je da je naša zemlja zahvalna i svim partnerima iz Evropske Unije. Premijerka se zahvalila i Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sve prijateljske zemlje su pokazale ogromna zalaganja u borbi protiv bolesti koja je zahvatila našu zemlju, istakla je premijerka.

Ana Brnabić je izjavila da je Srbija otpočela proizvodnju testova na antitela i da će ovaj proces biti obavljan u Institutu za primenu nuklearne energije, kao i da će prvi testovi biti spremni kroz mesec dana. Srbija je u boljem statusu  nego bogatije zemlje u ovom delu Evrope, kada su u pitanju dodatne količine testova na antitela. Naša država je spremna za svaki naredni potez i nastavak borbe sa ovom zdravstvenom situacijom, istakla je premijerka Ana Brnabić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here