Radovan Kalabić: “Kosovske mere reciprociteta su politički bezobrazluk”

0
115

Istoriograf i književnik, Radovan Kalabić, je komentarišući uvođenje mera reciprociteta od strane Kosova prema Srbiji rekao da je u pitanju politički bezobrazluk lažne NATO države prema državi u čijem sastavu se i dalje nalazi.

Vlada Kosova donela je odluku da od 1. aprila ukine takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da uvede mere reciprociteta u odnosu na Srbiju. Te mere ne primenjuju se u odnosima sa BiH. “Mere reciprociteta odnosno međusobnih odnosa su institut odnosa između suverenih država koji je priznat osnovnim principima međunarodnog prava” rekao je Kurti i dodao da je od stupanja na snagu sporazuma CEFTA Srbija uspostavila niz trgovinskih netarifnih barijera prema Kosovu kao što su bile barijere u tranzitu, tehničke i političke barijere, čime je nanela veliku štetu izvoznicima i uvoznicima sa Kosova i izazvala veliki trgovinski deficit u odnosima dve zemlje. Istoriografa i književnika, Radovana Kalabića, pitali smo kako komentariše uvođenje mera recoprociteta.

Takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH uveo je bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj krajem 2018. godine. Tada je uvoz robe iz Srbije gotovo sveden na nulu. Prema zvaničnim podacima kosovske carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona evra. Od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta ove godine, vrednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovu iznosi oko milion evra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here