Kakve muke poljoprivrednicima stvaraju licitacija i komasacija zemljišta?

0
554

OTKRIVAMO: Koje poljoprivrednike štiti ministar privrede Goran Knežević.

Prethodnih godina gradska vlast u Zrenjaninu kasnila je sa raspisivanjem licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, a tako je bilo i ove godine Ne samo što poljoprivrednici nisu imali vremena da uzoru zemlju na vreme i da primene sve neophodne agrotehničke mere nego je i sama licitacija održana u vreme pandemije. Pored toga, od 1.350 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Botošu za licitaciju je ponuđeno samo 160 ha. Učesnici licitacije smatraju da je razlog tome velika površina zemljišta koja je otišla ispod ruke za 20 do 50 evra po hektaru, kao i zemljište koje su isto tako, preko veze, dobili oni koji su bliski vlastima. Posle ovako sprovedene licitacije ne vidi se ni ko je zakupio koju parcelu ni po kojoj ceni što je otvorilo mnogo prostora za razne malverzacije, kojima su se predstavnici vlasti itekako bavili što je potvrđeno kako izjavama tako i materijalnim dokazima poljoprivrednika sa kojima smo razgovarali u prethodnom periodu.

Ono što je obeležilo ovu licitaciju državnog poljoprivrednog zemljišta je to što je ona održana u vreme pandemije koronavirusa. Mnogi ocenjuju da je silom održana kako bi pojedinci za sebe pribavili najkvalitetniju zemlju na uštrb malih poljoprivrednih proizvođača, koji od poljoprivrede pošteno žive.

Poljoprivrednike u Botošu je posebno razljutilo to što je zemlja, koja je ponuđena na licitaciji 2-3 nedelje pre licitacije uzorana. Zna se i ko je to uradio, ali zna se i da je taj čovek, zbog svog bliskog odnosa sa predstavnicima vlasti, nedodirljiv.

Božić, koji je uzorao zemljište pre licitacije, vrlo dobro je poznat poljoprivrednicima kao osoba za koju zakoni i drugi propisi ne važe jer iza sebe ima ljude koji su na visokim pozicijama.

U Botošu je nedavno sproveden i postupak komasacije koji je pored problema koji se tiču pravične raspodele komasacione mase i procenta za zajedničke potrebe stvorio i druge probleme poljoprivrednicima, posebno onim koji koriste razne subvencije.

Komasacija je dobra agrotehnička mera ukoliko se sprovede u skladu sa zakonom i uz poštovanje svih pratećih propisa. Međutim, to u Botošu nije bio slučaj. Zloupotreba je bilo na svakom koraku.

Poljoprivrednici nisu uspeli da spasu svoju dedovinu, ali su uspeli da spreče da jedan deo njihove imovine ode u procenat za zajedničke potrebe.

U komasaciju je uloženo milion i 300 hiljada evra, a sam postupak traje već 9 godina. Dug i skup posao obavljen je u korist bogatih pojedinaca, koji se u mutnim radnjama najbolje snalaze.

Poljoprivrednici neretko ističu da je stanje u poljoprivredi veoma loše, pogotovo poslednjih 10 do 15 godina. U sadašnjim uslovima mogu opstati samo veliki poljoprivredni proizvođači dok ostali, koji se generacijama bave poljoprivredom, moraju da se bore za opstanak svog gazdinstva jer od države na pomoć više ne mogu da računaju ni ratari ni stočari.

Šta treba jednom poljoprivredniku najbolje zna on sam, kao i to šta treba jednom selu najbolje znaju meštani tog sela. Ali često se oni koji su u većim sredinama u to mešaju ne bi li za sebe i svoje ljude pribavili korist.

Poljoprivredom se u velikom broju bave oni čiji su se očevi i dedovi bavili ratarstvom ili stočarstvom. Međutim, oni koji osam generacija žive od obrađivanja zemlje ne žele da njihova deca nastave porodičnu tradiciju jer vide da u tome nema budućnosti.

Predstavnici vlasti, iako na svakom koraku govore da je veoma važno osnažiti domaću proizvodnju i osnažiti poljoprivrednike, u praksi rade potpuno suprotno: sistemski urušavaju poljoprivrednike dok inostranim privrednicima daju subvencije i podsticaje za proizvodnju.

Poljoprivredna gazdinstva koja su stvarana generacijama mukotrpnim radom i zalaganjem sistemski se urušavaju od strane države, ali i od strane lokalnih moćnika. Gazdinstva koja je stvaralo nekoliko generacija tonu iz dana u dan dok se oni koji iza svojih leđa imaju predstavnike vlasti bogate putem licitacije i u komasaciju ulaze sa 430ha, a izlaze sa 720ha zemljišta. Izgleda da je poštenje reč koju ljudi na vlasti ne poznaju kada je u pitanju komasacija u Botošu, ali reč interes im je vrlo dobro poznata kada je u pitanju raspodela dobiti pribavljene pomenutom komasacijom u kojoj nedostaje 350ha zemljišta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here