Predsednik Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Slovačke, Hrvatske i Republike Iran

0
199

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Slovačke, Hrvatske i Republike Iran poželevši im uspešan diplomatski mandat u Beogradu i izrazivši nadu da će oni, svojim bogatim diplomatskim iskustvom, doprineti stabilnijim i sadržajnijim odnosima njihovih zemalja i Srbije.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novog ambasadora Slovačke Republike Fedora Rosohe. Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost prijateljskoj Slovačkoj što, uprkos pritiscima, istrajava u principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na snažnoj podršci na evropskom putu. Predsednik Vučić je rekao da Srbija ostaje iskren prijatelj i pouzdan partner Slovačke i izrazio zadovoljstvo što dobre političke odnose dveju zemalja prati napredak u razvoju ekonomskih veza, kao i saradnje u svim drugim oblastima, jer je reč o veoma uspešnoj zemlji, iz čijih iskustava može mnogo da se nauči. Stoga je zamolio ambasadora Rosohu da slovačkoj predsednici Čaputovoj prenese poziv da poseti Srbiju. Predsednik Vučić je pozdravio imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, uveren da će on, kao dobar poznavalac situacije i odnosa u regionu, tu dužnost obavljati odgovorno i nepristrasno. Predsednik je, ovom prilikom, ponovio da je Srbija posvećena održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da vodi politiku mira i saradnje u regionu. Ambasador Rosoha je čestitao predsedniku Vučiću na odličnom odgovoru srpskih vlasti na izazov pandemije, kao i na odličnim ekonomskim rezultatima, zbog kojih je povećan interes slovačkih investitora. Dvojica sagovornika su se saglasili da su Slovaci, koji žive u Srbiji, posebna spona između dveju zemalja, čiji položaj će, po rečima  predsednika Vučića, Srbija i dalje unapređivati.

Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma i novog ambasadora Republike Hrvatske Hidajeta Biščevića. Predsednik Vučić je rekao da očekuje da dve zemlje u budućnosti prevaziđu probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti i da se, na bazi međusobnog uvažavanja, posvete razvoju dobrosusedskih odnosa. Naglasio je, tom prilikom, da će on nastaviti da promoviše stabilnost u regionu, vodeći politiku mira i saradnje. Ambasador Biščević je zahvalio na dobrodošlici i rekao da je spreman da svojim iskustvom doprinese unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske na temelju evropskih vrednosti, kao veoma važnih za regionalnu stabilnost i napredak regiona. S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, predsednik Vučić je rekao da pozdravlja to što je Hrvatska, tokom predsedavanja, na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog Samita EU-Zapadni Balkan. Ambasador Biščević je rekao da je Hrvatska, tokom predsedavanja, pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku evropskom putu regiona. Dvojica sagovornika su se saglasili da bi dve zemlje trebalo da prioritet daju ekonomskoj saradnji. Ambasador Biščević je rekao da ima pripremljene predloge projekata za saradnju i u oblasti infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava, za koje je predsednik Vučić rekao da će sa zadovoljstvom biti razmotreni i, u skladu sa mogućnostima, realizovani.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here