Počela isplata 100 evra građanima koji su se prijavili telefonski ili online

0
216

Danas je počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili online ili telefonskim putem dok je isplata za dva miliona penzionera i primalaca novčane socijalne pomoći završena.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali saopštio je da je danas počela isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili, dok je isplata za dva miliona penzionera i primalaca novčane socijalne pomoći završena. Mali je naveo da se  prijavilo više od četiri miliona ljudi, što je uz penzionere i primaoce nočane socijalne pomoći ukupno šest miliona građana Srbije. On je, podsetivši na to da je za tu pomoć država izdvojila približno 600 miliona evra, rekao da je Uprava za trezor jutros krenula sa isplatama, pri čemu će po 500.000 građana dnevno dobijati uplate, a svi će biti isplaćeni do 7. juna. Prema njegovoj oceni, ovo nije mala pomoć jer smo svi manje ili više pogođeni, a država najveći teret krize izazvane koronavirusom preuzima na sebe.

Pomoć podrazumeva i garantnu šemu, isplatu minimalne zarade i drugo, rekao je ministar i poručio da je jaka privreda pokretač ekonomije svake zemlje, a da je osnovni cilj mera bilo očuvanje radnih mesta i proizvodnje. Prvi put, kako je istakao, država isplaćuje tri minimalne zarade za 1,52 miliona radnika, pri čemu je jedan minimalac već isplaćen, a slede još dve uplate. Kada je reč o isplati minimalne zarade, Mali je ponovio da se ta mera odnosi na pomoć privredi, ali da novac ide direktno na račune zaposlenih.

Za mere podrške privredi u uslovima krize izdvojeno je 5,1 milijardi evra, što je 11 odsto BDP-a Srbije, podsetio je on i naglasio da je po tome Srbija u grupi od desetak zemalja u svetu koja je uspela da izdvoji taj novac. Takođe, kako je ukazao, povećana je plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a izdvojeno je i po 4.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima.Prema njegovim rečima, cilj je bio pomoći onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, sprečiti masovna otpuštanja i taj scenario Srbija nije imala.

Ministar je napomenuo da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila stopu rasta od pet odsto, dok je istovremeno pad u evrozoni bio 3,3 odsto. “Šta god da radimo u ovom trenutku, udeo javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto. U ovom trenutku je sve dozvoljeno, samo da privreda ne staje, da se sačuvaju radna mesta, proizvodni kapaciteti, da se kriza ne prolongira” rekao je on. “Spremni smo da se borimo za investicije, za oporavak privrede, a uporedo vodimo razgovore sa međunarodnim finansijskim institucijama” objasnio je Mali. On je podsetio na to da je prošle nedelje potpisan Sporazum sa Bankom za razvoj Saveta Evrope za 200 miliona evra po odličnim uslovima, što je usmereno na dodatna ulaganja u zdravstveni sistem. Srbija će, kako je ocenio, ostvariti najbolje rezultate u Evropi ove godine, jer su projekcije i MMF-a i Svetske banke da smo u povoljnijem položaju od ostalih. “Siguran sam da ove godine možemo da budemo na pozitivnoj nuli. Otvorili smo ekonomiju u pravo vreme, obezbedili dobre ekonomske mere, sačuvali proizvodne kapacitete, građevinski radovi se nastavljaju, gradilišta su otvorena, otvoreni su i kafići i restorani” precizirao je Mali.

On je najavio da se narednih dana očekuje otvaranje nekoliko fabrika jer strani investitori ne odustaju od ulaganja. U rebalansu budžeta ostavili smo novac za investicije i povećali ulaganja, a rezultat je da niko nije odustao, podsetio je ministar i naglasio da je država veoma ozbiljno reagovala na krizu, donela prave mere u pravom trenutku, na pravi način. Prema njegovim rečima, upravo to stvara poverenje koje mi sada uživamo, a razmatraju se i nove mere za podsticaje zapošljavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here