Nestašica šarana u Bijeljini

0
99

Proizvodnja šarana u BiH prošle godine bila je manja za 52,99 odsto, a pastrmke veća za 23,08 odsto u odnosu na 2018. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH. Slična situacija je i u Srpskoj.

Na području RS, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske, proizvodnja u šaranskim ribnjacima tokom prošle godine bila je manja za 57,5%, dok je istovremeno  proizvodnja pastrmke zabeležila rast za 56,2%. Od ukupno proizvedene ribe proizvodnja pastrmke čini 87 %, šarana 11 % i ostale ribe 1,3%.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori RS, kaže da su, prema podacima kojima raspolažu, određena preduzeća smanjila obim proizvodnje, a pojedina su se i prestala baviti ovom delatnošću, što je uticalo na smanjenje proizvodnje.

I na području Semberije u lokalnim ribarnicama vlasnici se suočavaju sa problemom nestašice.Trenutno nema šarana u prodaji. Sve to uticalo je i na cene ribe.

Usled nedostatka šarana stanovništvo se odlučuje na druge vrste ribe. Lazić kaže da su cijene u Srpskoj trenutno visoke  te da je u Srbiji u odnosu na Bijeljinu, 20 odsto jeftinija riba.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS ove godine je ribarstvo znatno podržalo i uključilo u sistem podsticaja za kapitalne investicije, pa se pozitivni efekti ovih mera tek očekuju u narednom periodu, kažu u Privrednoj komori.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here