Danas se širom planete obeležava Međunarodni dan dece

0
1131

Danas se širom planete obeležava Međunarodni dan dece, koji je ustanovljen na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece 1925. godine u Švajcarskoj.

Međunarodni dan dece se slavi u mnogim zemljama 1. juna svake godine. Na prvoj Svetskoj konferenciji o dobrobiti dece, koja je bila održana davne 1925. godine u Ženevi u  Švajcarskoj, proglašen je 1. jun kao Međunarodni dan dece. Sličan događaj – Svetski dan dece se obeležava i 20. novembra. Ovaj praznik je bio usvojen u  Ujedinjenim nacijama 1954. godine i ima za cilj promociju dobrobiti dece širom sveta. Ovaj dan se proslavlja kako bi se ukazalo na dečija prava i najznačajnija pitanja iz oblasti obrazovanja, bezbednosti, ljudskih prava, zdravstvene zaštite i zadovoljavanja njihovih potreba.

Uobičajeno je da se na ovaj dan govori o pravima dece i njihovoj dobrobiti, kao i da se organizuju dešavanja namenjena deci. U okviru proslava, posebno se pominju ovog dana prava dece na život u miru, pravo na zdravstvenu zaštitu kao i na skladan razvoj.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana dece, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, poručila je da je naša zemlja u potpunosti posvećena pitanju unapređenja položaja dece, kao i da u kontinuitetu preduzima brojne mere u najboljem interesu svakog deteta. Ona je objasnila da se pomenute mere odnose, pre svega, na suzbijanje diskriminacije, sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja, zdravstvenu zaštitu, kao i na zaštitu dečije bezbednosti. Država je, kako je podsetila, tokom proteklih godina uložila velike napore u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa Konvencijom o pravima deteta u različitim oblastima ostvarivanja prava deteta. Sprečavanje nasilja nad decom i diskriminacije, obezbeđivanje ravnopravnih uslova za život, zdravstvenu zaštitu, socijalno blagostanje, dostupno kvalitetno obrazovanje, dodatna podrška, igra i druženje, odgovornost su celokupnog društva. Zadatak svih činilaca jednog  društva jeste da se omogući detetu, kao nosiocu prava, da odrasta u boljim uslovima u porodici, u lokalnoj zajednici i društvu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here