Vučić obišao gasovod Balkanski tok

0
148

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u radnoj poseti Republici Bugarskoj i poručio da su zajednički projekti Srbije i Bugarske, autoput Beograd – Sofija i gasovod Balkanski tok, od suštinskog značaja za obe zemlje, a posebno je ukazao da će, zahvaljujući tom gasovodu Srbija biti obezbeđena gasom na dugi period.

Predsednik Vučić se najpre sastao sa premijerom Bugarske vlade Bojkom Borisovim sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, a potom je obišao radove na završetku auto puta, a potom i radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok.

“Danas smo imali priliku da obiđemo dva važna zajednička projekta za Srbiju i Bugarsku. Jedan je završetak auto-puta između granice Srbije i Bugarske, drugi je gasovod Balkanski tok. Izgradnja Balkanskog toka je od suštinskog značaja za budućnost Bugarske i Srbije, važno je da naši ljudi, u potpunosti razumeju značaj ove investicije. Izgradnja ovog gasovoda znači rast ekonomije, rast naših industrija, obezbeđivanje naših domaćinstava jednim od najvažnijih energenata. Ovo je strateški i od suštinskog značaja za napredak naših država”, rekao je predsednik Vučić, nakon što je sa premijerom Borisovim obišao i trasu budućeg gasovoda “Balkanski tok”, u mestu Krušumski vodopadi. “Video sam kakvom brzinom se radi i koliko kvalitetno to rade Bugari”, kazao je predsednik Vučić i dodao da će Srbija uskoro izgraditi i gasni interkonektor od Niša ka Bugarskoj, uz finansijsku podršku EU.

Dvojica zvaničnika obišla su i radove na izgradnji auto-puta kod Slivnice i Dragomana. “Mnogo sam srećan što sam imao priliku da obiđem i Slivnicu i Dragomanu i što sam imao priliku da vidim kako dobro teku radovi. Čestitam premijeru Borisovu na tome. Radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine. Kada bude gotova deonica od Sofije do granice sa Srbijom, od Beograda do Istanbula će se putovati za manje od sedam sati, a od Beograda do Burgasa za manje od pet sati”, rekao je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić je zahvalio Borisovu na podršci Srbiji na njenom evropskom putu i što je uložio mnogo truda, energije i entuzijazma u pravljenje najboljih mogućih odnosa Srbije i Bugarske, i Srba i Bugara, te podsetio da je premijer Bugarske nosilac najvišeg ordena Republike Srbije. Predsednik Vučić je istakao da Srbija doživljava Bugarsku kao istinski prijateljsku zemlju, a bugarski narod kao bratski. “Sve ovo što je organizovao Borisov dovoljno govori o toj bliskosti”, dodao je predsednik Vučić. Predsednik Vučić i premijer Borisov položili su i cveće na spomen ploču Svetom Savi u Crkvi Svetih četrdeset mučenika u Velikom Trnovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here