Brnabić predstavila projekat pametnih telefonskih govornica

0
213

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd predstavljanju projekta pametnih telefonskih govornica, koji obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama u Beogradu.

Kompanija “Telekom Srbija” i “Strawberry Energy” potpisali su Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica. Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama u beogradu, a u okviru prve faze, čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica. Predsednica Vlade Ana Brnabić je imala priliku da se na “prototipu” govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv i punjenje mobilnih uređaja.

Predsednica je rekla i da je juče objavljeno da je Republika Srbija jedna od top pet zemalja na svetu po broju inovativnih tehnoloških rešenja koja su lansirana tokom borbe protiv koronavirusa, a koja su služila tome da se građanima olakša život i da se pruži podrška zdravstvenom sistemu.

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada, projekat je potpuno besplatan za građane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here