Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske i tom prilikom rekao da su Beograd i Budimpešta sada posvećeni organizovanju zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske i potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa Peterom Sijartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske. Dačić je na konferenciji za medije istakao da je ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto uvek drag gost u Srbiji, a da je i najveći advokat i zastupnik stavova Srbije na svim sastancima EU.

Dačić je izrazio zahvalnost za podršku koju je pružila Mađarska Srbiji kada je reč o donacijama, a takođe i u procesu evakuacije srpskih državljana tokom pandemije i rekao da su Srbija i Mađarska prve rešile pitanje otvaranja granica i da građani mogu da putuju iz jedne u drugu zemlju. Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je i da je današnja tema sastanka sa Sijartom bila šta posle pandemije, organizovanje zajedničke sednice vlada i sporazum o strateškom partnerstvu.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto rekao je da su Srbi i Mađari tokom pandemije uspeli da ojačaju odnose, da pomognu jedni drugima u povratku državljana koji su se zatekli u inostranstvu i da su u najbržem mogućem roku otvoreni granični prelazi između Mađarske i Srbije, iako Srbija nije država članica EU „Imali smo uspešnu saradnju tokom pandemije a sada ćemo jačati ekonomske odnose. Jačanje ekonomskih odnosa će biti u interesu jedne i druge zemlje“, rekao je Sijarto.

Sijarto je podsetio na izgradnju železničke pruge Budimpešta-Beograd i naglasio da je veoma značajno što će se Mađarska snabdevati sa gasom koji dolazi iz Turske preko Srbije, te da će kapaciteti tog gasovoda biti šest milijardi kubnih metara, ali i da će dostići i deset milijardi.