Milomir Marić o slici Alojzija Stepinca sa partizanima

0
508

U Zagrebu postoji jedna fototeka gde se čuvaju zabranjene fotografije iz naše savremene istorije i upravo tamo našao sam fotografije o kojima niko pre mene nije znao ništa. Među njima je bila i fotografija Alojzija Stepinca u društvu partizanskih i ruskih generala na proslavi ustanka u Zagrebu rekao je novinar Milomir Marić

Alojzije Stepinac je ličnost kojoj istoriografija još uvek nije našla konačno mesto u istoriji i koja deli javnost i u Srbiji i u Hrvatskoj. Dok se čeka na odobrenje za njegovu kanonizaciju istoričari ne prestaju da iznose zanimljive detalje iz njegovog života. Kako su na javnost delovale činjenice da je on bio solunski borac, prijatelj kralja Aleksandra i da su komunisti sa njim proslavljali oslobodjenje Zagreba 1945.godine pitali smo novinara Milomira Marića.

Papa Pije XII je 1952. godine imenovao Stepinca za kardinala, a papa Jovan Pavle II ga je 1998. godine proglasio “blaženikom” što je prvi korak ka proglašenju za sveca. 22. jula 2016. godine zagrebački Županijski sud u celosti je poništio presudu nadbiskupu Alojziju Stepincu, koji je 1946. godine osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada i na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here