Počela je žetva pšenice u Vojvodini

0
371

Žetva pšenice na vojvođanskim poljima je počela. Doduše, ne u punoj meri, ali je ipak ulaskom kombajna na njive označen početak ovogodišnje žetve, dok je cena za ratare još uvek nepoznanica.

Počela je žetva pšenice, a ratari još uvek ne znaju cenu. Za sada, otkupljivači nude 17 dinara po kilogramu ili dogovor, ako je žito boljeg kvaliteta, što je, tvrde ratari, ispod ekonomske cene. Zahtevi poljoprivrednika išli su do 22 dinara, ali država koja je rekla da će cena biti definisana kada se bude znalo koliko će robne rezerve moći da kupe žita, još uvek ćuti. Uglavnom, bila je ovo teška proizvodna godina, sa puno suše tokom zime što je uticalo na prinos. Upravo je Banat najviše pogođen. Po rečima poljoprivrednika iz sela Jaša Tomić, prvi otkosi su skinuti pre nekoliko dana i rezultat nije dobar.

Na jednoj njivi bilo je 5,5 tona, na drugoj 3,5 tone.U proseku, to je prinos 4,5 tone po hektaru, što je loše. Poljoprivrednici kažu, sve i da je rod sedam tona, ako cena bude manja nego prošle godine neće valjati. Podsećaju na to da je lane prva cena bila 16 dinara, pa 17, pa je na proleće pala, da bi je kasnije digli na oko 20 dinara.

Pšenica je posejana na oko 570.000 hektara, očekuje se rod od 2,5 miliona tona i prosek od 4,5 tone po hektaru. Žetva se u punom jeku očekuje od narednih dana. Pre nekoliko dana Nacionalna asocijacija poljoprivrednika Srbije zatražila je da Robne rezerve otkupe novi rod po 22 dinara kilogram kako bi to definisalo i podstaklo i cenu na tržištu. U suprotnom, paori okupljeni u ovoj asocijaciji najavili su protest. Po rečima Ivana Vučkovića iz Asocijacije, još nema povratne informacije, samo postoji saglasnost da Robne rezerve nisu protiv toga da otkup ide po 22 dinara, ali se čeka odluka Vlade Srbije o tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here