Ratari u Semberiji nezadovoljni otkupnom cenom žita

0
102

Počela je žetva pšenice u Semberiji. Prinosi bolji od višegodišnjeg prosjeka, a kvalitet hljebnog zrna odličan. Ipak, otkupnom cijenom ratari nisu zadovoljni jer im mlinari nude 30 feninga po kilogramu predatog zrna.

Počeo je na semberskim njivama najznačajniji posao, padaju prvi otkosi pšenice, a poljoprivrednike je sačekao odličan kvalitet hljebnog zrna, što nije bilo u posljednjih nekoliko godina.

Sve je rezultat dobro provedene agrotehnike i zaštite usjeva od napada fuzarijuma. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta pšenica je dala prinos od četiri pa do preko sedam tona po hektaru. Međutim, uprkos dobroj slici s njiva, ratarima mlinari za domaću pšenicu po kilogramu nude 30 feninga, što nije dovoljno kažu proizvođači, pa će veća količina požnjevenog zrna na lageru čekati bolje tržišne prilike. Uzimajući u obzir troškove proizvodnje i transporta i dostignuti kvalitet zrna, pšenica bi trebalo najmanje da košta 32 feninga po kilogramu, kažu ratari, koji su na 90 odsto parcela u Semberiji jesenas zasijali hljebne sorte pšenice. Nije lako kombajnirati na njivama, pa je ovo jedna od težih žetvi ističu ratari, napominjući da dolazi i do čestih kvarova na radnim mašinama što ih izlaže dodatnim troškovima. Ima i onih koji su lažirali podatke o sjetvenim površinama pod pšenicom, kojoj po hektaru sleduje podsticaj od 300 KM, što će ih u naredne dvije godine koštati svih podsticaja resornog ministarstva na koje neće imati pravo da apliciraju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here