U Bijeljini je prema posljednjim podacima aktivno 1.818 preduzetnika. U proteklih pet mjeseci 147 preduzetnika u gradu privremeno je obustavilo posao, dok je u istom periodu 65 u potpunosti odjavilo svoju djelatnost.

S obzirom na pojavu pandemije virusa korone, mnogi preduzetnici su bili primorani da privremeno prekinu svoj rad, kažu u Odjeljenju za privredu grada Bijeljina.

Epidemija virusa korona negativno se odrazila i na preduzetništvo u Bijeljini gdje su, svjedoče podaci s kraja prošle godine, poslovala 1.854 preduzetnika. Početkom 2020. pa sve do sredine marta, preduzetništvo u Semberiji je uhvatilo trend rasta, pa se broj registrovanih preduzetničkih radnji popeo na više od 1.890. Ipak dobre pokazatelje do kraja maja ove godine poremetila je epidemija, koja je navela mnoge da privremeno odjave ili sasvim obustave svoju djelatnost.

Odjeljenje za privredu izdalo je od početka godine pa do 1. juna 110 odobrenja za rad fizičkim licima, međutim, desilo se i da je 65 preduzetnika odjavilo svoju djelatnost, a tas na vagi obara veći broj zaprimljenih privremenih odjava. Analizirali su u odjeljenju i podatke Poreske uprave Srpske koji pokazuju da je do 16. marta u Bijeljini bilo zaposleno više do 24.383 lica, dok statistika s kraja maja ističe podatak da je u radnom odnosu 23.220 lica.

S ciljem saniranja posljedica epidemije i pomoći privrednim subjektima Skupština Grada Bijeljina je usvojila Odluku o uvođenju moratorijuma na otplatu dospjelih rata na ime utvrđenog iznosa naknade i rente za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, te odluku o oslobađanju plaćanja zakupnina za poslovne prostorije koje su u vlasništvu grada. Donesena je i odluka o izmjeni odluke o komunalnim taksama koje se odnose na zauzeće javnih površina i primjenjivaće se do kraja ove godine.