Održani „Žetelački dani“ u Mužlji po 37. put

0
145

U zrenjaninskom naselju Mužlja je održan tradicionalni  festival starih običaja pod nazivom „Žetelački dani“. Ova manifestacija, koja traje već 37 godina, okupila je mnogobrojne takmičare u kosidbi pšenice na tradicionalan način.

Na salašu Janoša Milera, nadomak Zrenjanina, u slavu novog žita i hleba, 37. put je održana tradicionalna manifestacija „Žetelački dani“. Na banatskom salašu okupilo se petnaestak ekipa iz Mađarske, Rumunije, Slovačke, Subotice, Torde, Crepaje, Titela kako bi uveličali ovaj događaj i proveli vreme sa  gostoljubivim Mužljancima. Dolazak na salaš pratili su tamburaši, a svi su uživali u zajedničkom doručku sa koscima.

Slanina, jaja, sir, luk, domaće kiselo mleko, štrudle sa makom i višnjama i po koja čašica domaće rakije bili su neizostavni na doručku. Cilj manifestacije je da mladi uvide i da se upoznaju sa tim kako su se vekovima unazad preci borili za žetvu, ali i šta znače vrednosti plodne zemlje i okupljanja sa porodicama, prijateljima i komšijama. Posetioci su tokom trajanja „Žetelačkih dana“ u Mužlji imali priliku da uživaju u spretnim radnjama kosača i njihovih pratilja koje su vezivale snoplje i slagale ih u krstinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here