Vučić razgovarao o novoj vladi sa Zukorlićem i Pastorom

0
186

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je konsultacije za formiranje Vlade Srbije razgovorom sa predstavnicima liste “Muamer Zukorlić – Samo pravo – stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca” i liste “Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor”.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, razgovor o formiranju nove vlade nastavio je sastankom sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja. Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja je rekao da je predsedniku Vučiću preneo stav stav da je zemlji potrebna nova vlada i premijer sa mnogo više kredibilnosti, uz ponovljen stav da će njegova stranka biti ili ozbiljan činilac vlasti ili opozicija.

“Nismo razgovarali o funkcijama”, dodao je Zukorlić i dodao da očekuje da će se ponovo sastati narednih dana i o tome razgovarati. On je naveo da su razgovarali i o zdravstvenoj situaciji u Sandžaku i dodao da je u tom delu Srbije stanje i dalje teško i da je i dalje visok stepen smrtnosti. Prema njegovoj oceni, mere koje su bile sprovedene su značajne i zaustavile su teško stanje, dodajući da je uveren da će linija smtrnosti i obolelih u narednom periodu padati. Navodeći da je situacija bila teška, Zukorlić je najavio da će “na krivnično-pravnu odgovornost pozvati sve koji su tome doprineli, činjenjem, nečinjenjem, ili zloupotrebom položaja”.

Predsednik Vučić sastao se i sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara. Sastanku su prisustvovali predsednik stranke Ištvan Pastor, potpredsednik Balint Pastor i dosadašnja poslanica Elvira Kovač. Savez vojvođanskih Mađara biće deo vladajuće većine na republičkom, pokrajinskom i lokalnim nivoima i participiraće u izvršnoj vlasti, izjavio je nakon sastanka predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

On je dodao da će o oblicima i načinu zajedničke saradnje biti potpisan koalicioni sporauzm, sa opredeljenjima, ciljevima i projektima, kao i u proteklom mandatu, te da očekuje da se sve konkretizuje u naredne dve nedelje.

On je dodao da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o tome pred kakvim izazovima se nalazi zemlja i šta je ono što treba da je u fokusu u predstojećem periodu, kao i o krizi izazvanoj epidemijom virusa Covid-19, te posledično o ekonomiji, ali i o evropskoj politici i poziciji Srbije.

Predsednik Vučić je, nakon konsultacija, rekao da su razgovori sa predstavnicima manjina bili korektni.

“Govorili smo o različitim temama, o situaciji u zemlji i u pojedinim regionima, saslušao sam zahteve, želje i predloge. U narednih deset dana ponovo ću se sastati sa istim ljudima i preneti im svoj stav o tome kako vidim način formiranja Vlade, njeno funkcionisanje i kome mislim da ponudim mandat za sastav nove Vlade”, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here