Zrenjaninci bukom protiv smrada

0
153

Stop kafileriji  najavljuje nove proteste, Prekon najavljuje izmeštanje pogona.

U organizaciji Udruženja građana “Stop kafileriji” u subotu, 18. jula, organizovana je protestna vožnja pored kafilerije “Prekon”. Trubeći sirenama automobila i bukom Zrenjaninci su iskazali svoje nezadovoljstvo zbog širenja nesnosnih mirisa koji dolaze iz zrenjaninske kafilerije. Pored toga, neki su svoje smeće prebacili preko ograde “Prekona”, neki su kačili transparente sa porukama rukovodstvu fabrike da se pakuje i ode, a na ogradu su okačene i mirišljave jelkice, kao i jedan pinokio, kao simbol svih laži koje su došle iz “Prekona” tokom proteklih godina.

Građani su i do sada, u više navrata ukazivali na problem neprijatnih mirisa iz Kafilerije, organizujući proteste i tribine, a nedavno su i prikupljali potpise za peticiju, kako bi se ona izmestila, ali do rešenja problema nije došlo pa su primorani da svoje nezadovoljstvo iskažu na ovaj način.

Protestu je prisustvovao i pedijatar Tomislav Stevanović, koji je rekao da se protestnoj vožnji pridružio kao predstavnik struke jer neprijatni mirisi mogu prouzrokovati zdravstvene probleme i deci i odraslima.

I udruženje Zrenjaninski poslovni krug pružilo je okupljenima podršku u borbi protiv mirisa iz kafilerije jer u ovom udruženju smatraju da se problemi u gradu moraju rešavati i da se obećanja koja je “Prekon” još ranije davao moraju ispuniti.

Direktor kafilerije Prekon u Zrenjaninu Slavko Popović saopštio je povodom protesta građana zbog neprijatnih mirisa iz tog pogona, da firma posluje po zakonu i da se poštuju svi standardi predviđeni za tu vrstu delatnosti, ali da je i pored toga rukovodstvo kafilerije spremno da, u saradnji sa lokalnom samoupravom, izmesti svoje prerađivačke pogone van gradske zone.

U nedavnom saopštenju iz ovog preduzeća naglašeno je da Prekon nije kafilerija, da se tu ne uništavaju leševi životinja, već se prerađuje životinjski otpad kategorije 3 iz klanične proizvodnje, od kog se dobija prerađen protein životinjskog porekla, topljena mast, međuproizvod za laboratorijske reagense, farmaceutsku industriju, kozmetičke proizvode i drugo. “Zbog specifičnosti materijala za preradu, u skladu sa svim propisima iz ove oblasti, mi smo do sada, a imamo u planu i za ubuduće, da konstantno ulažemo i unapređujemo proizvodnju i maksimalno obezbeđujemo redukovanje eventualnih neprijatnih mirisa” navedeno je u saopštenju. Sa druge strane, udruženje građana  “Stop kafileriji” najavljuje nove proteste ukoliko se neprijatni mirisi i dalje budu širili iz pogona “Prekona” uz podatak da su građani počeli da i sami podnose prijave protiv kafilerije i da ih je prošlog ponedeljka predato 250, a uz podsećanje da se na stranici “Stop kafileriji” na fejsbuku može naći obrazac prijave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here