Ivica Dačić na beogradskoj NATO nedelji

0
127

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Beogradska NATO nedelja već osmu godinu zaredom pruža mogućnost za otvorenu raspravu o mnogim spoljnopolitičkim i bezbednosnim pitanjima od interesa ne samo za Srbiju, već i za region i šire okruženje.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je na otvaranju “Beogradske NATO nedelje” izjavio da je ovaj susret svakako umnogome drugačiji od prethodnih jer se odvija u specifičnim uslovima izazvanim globalnom pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

On je konstatovao da odnosi Srbije i NATO predstavljaju delikatno pitanje, opterećeno nasleđem iz prošlosti u vidu bombardovanja tadašnje SRJ od strane najmoćnije vojne alijanse u svetu, bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN, što za nas predstavlja akt agresije, uz civilne žrtve i ogromna materijalna razaranja. U skladu sa tim, kako je rekao, imamo odgovornost i obavezu da zajednički ulažemo napore da region bude trajno stabilan – ona je i na Srbiji, njenim susedima, najmoćnijim zemljama NATO, kao i na Alijansi u celini, posebno imajući u vidu da je ona prisutna u regionu i da ima niz obaveza uspostavljenih od strane UN u očuvanju mira, bezbednosti i stabilnosti, što se naravno odnosi na KiM i ispunjenje mandata iz Rezolucije 1244 SB UN.

Srbija veoma odgovorno ispunjava svoje obaveze, postupa u skladu sa postignutim dogovorima i očekuje od drugih da to čine u istoj meri, naglasio je on i dodao da su partnerski odnosi sa NATO nerazdvojni deo ukupne spoljnopolitičke pozicije Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan. Prema njegovim rečima, ti odnosi su jasno definisani i zasnivaju se na partnerskoj saradnji u skladu sa politikom vojne neutralnosti Srbije, bez nastojanja za članstvom u Alijansi i drugim vojnim savezima, ali istovremeno uz otvorenost da se dalje unapređuje politički dijalog i praktična saradnja sa NATO u svim oblastima od zajedničkog interesa.

On je ponovio da se politika vojne neutralnosti Srbije ni u jednom momentu ne dovodi u pitanje, to ostaje naša temeljna i prepoznatljiva pozicija koju NATO, njeni članovi i partneri, kao i druge zemlje, u potpunosti poštuju. Dačić je izrazio uverenje da i NATO deli stav da nas povezuju zajednički interesi za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Od Alijanse očekujemo da sa razumevanjem sagledava i podržava naše prioritete, što se naročito odnosi na KiM, budući da je situacija u pokrajini za Srbiju glavni političko-bezbednosni izazov, podvukao je šef srpske diplomatije. On je naglasio da samo kompromisno rešenje, postignuto kroz dijalog između Beograda i Prištine, i uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbedi trajni mir i stabilnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here