Uzgoj lubenice u Semberiji

0
117

Ove godine u Semberiji su proizvedene zavidne količine domaćeg povrća. Međutim, povrtare je sačekala veoma niska potražnja i loše cene na otvorenom tržištu.

Ove godine proizvedene su zavidne količine domaćeg povrća, međutim povrtare je kažu sačekala veoma niska potražnja i loše cene na otvorenom tržištu. Papriku je u ovoj sezoni, pričaju, veoma teško proizvesti, dinja trenutno drži najbolju cenu, a neslavno su prošli uzgajivači ranog kupusa koji su usled nemogućnosti plasmana zaorali njive pod ovom kulturom. Pre petnaestak dana prispela je i rana lubenica, čija je ponuda u ovom momentu najveća na kvantaškoj pijaci, ali niska cena i slaba potražnja ne obećavaju pozitivnu računicu.

Na bijeljinskom kvantašu bogata ponuda, međutim slaba potražnja, a s njom i cene. Mukotrpan rad, izmorene ruke semberskog seljaka teško da će naplatiti kada je u pitanju uzgoj rane lubenice. Nije godina bila naklonjena ovoj kulturi, kišovito proleće umanjilo je prinose, međutim proizvedena je na semberskim poljima kvalitetna sočna lubenica. Ipak uticaj pandemije virusa korona oseti se i na otvorenom tržištu gde je kažu proizvođači kupaca manje za 50 odsto.

S toga je lakše podneti vrelinu sunca, nalete vetra i kiše koji znaju šibati lice pod otvorenim nebom tokom proizvodnog ciklusa, nego na pijaci umorno čekati sigurnog kupca koji će pazariti ubrani rod, pričaju poljoprivrednici na kvantaškoj pijaci. Dok loša cena rane lubenice ne pokriva troškove obavljenog posla, bolju zaradu obećava dinja, međutim nje je ove godine manje na poljima u ovom poljoprivrednom kraju.

Rani kupus potpuno je razočarao proizvođače. Došlo je, kažu, vreme kada je ambalaža skuplja od ovog povrća po kojem je Semberija nadaleko poznata, pa su mnoge njive pod kupusom preorane, a dobar deo iznetog roda završio je i u smeću.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here