Filip Švarm – Amnezija u Srbiji kada su u pitanju devedesete

0
196

Mnogi istorijski događaji koji su obeležili nedavnu srpsku prošlost i dalje su pod velom tajne, čekajući trenutak da se puna istina obelodani.

Dokumentarni film „Jedinica“ uzbudio je srpsku javnost. Film rekonstruiše događaje iz devedesetih, od ratova u Hrvatskoj i Bosni, sve do atentata na premijera Zorana Đinđića. Film prati istoriju jedinice koja je ratovala na mnogim ratištima, menjala formu, nalogodavce, ali je uvek bila prisutna kao senka iznad srpskog društva. Da li se Srbija suočila sa prošlošću svoje „Jedinice“ pitali smo glavnog urednika nedeljnika “Vreme”.

Dokumentarni film “Jedinica” rađen u produkciji nedeljnika Vreme i RTV B92, a otkriva mnoge nepoznate detalje o Jedinici za specijalne operacije. Autor ovog dokumentarnog serijala i novinar nedeljnika Vreme, Filip Švarm, kaže da je njegov film neispričana priča o Crvenim beretkama. Švarm kaže da za film mnogi protagonisti događaja nisu hteli da govore, dok niko iz državnih organa ili iz policije nije hteo ni neformalno da učestvuje.

U filmu ima mnogo do sada neobjavljenih snimaka raznih akcija ove jedinice, a u filmu govore Dragan Vasiljković poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je bio jedan od prvih komadanata Jedinice, general Vojske Republike Srpske, Manojlo Milovanović kao i sami pripadnici jedinice. Profesor Vojin Dimitrijević, iz Beogradskog centra za ljudska prava ocenjuje da se radi o pravom antiratnom filmu: “Ne znam da li će poruka fima biti prosleđena svim delovima našeg društva jer televiziju na kojoj će biti prikazan oni koji ne znaju šta je ova jedinica bila, i ne gledaju.

Poruka je da je ovo jedan pravi antiratni film koji jasno pokazuje svu dekadentnost rata na ovim prostorima u kojima su se oni koji su okrvavili ruke – slavili”, rekao je Dimitrijević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here