Modeli nastave u školama od septembra

0
457

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu u školama od jeseni.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a da će osnovci od prvog do četvrtog razreda ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu.

“Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svima primenjivati isti model” ukazao je on i dodao da mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi.

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da đaci u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik. U drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće, ponovio je ministar.

Šarčević je napomenuo da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

U svakoj školi se, kako je rekao, analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će se raditi. Ujedno se analizira i broj roditelja koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

“Neke škole, koje imaju više učionica, kabineta za produženi boravak, ali i drugih odgovarajućih prostorija, moći će da organizuju klupe u novom prostoru i podele grupe. One će raditi po jednom od boljih modela, a negde će biti primenjivan drugačiji model” naveo je on.

Prema njegovoj oceni, za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

Naime, kako je rekao, srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali.

Ministar je najavio da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve razmotri, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

“Grupisaćemo škole u nekoliko grupa i svaka će dobiti uputstvo i znati svoju formulu, odnosno koji je njen model i kako da ga primenjuje” podvukao je Šarčević.

Takođe, kako je naglasio, deca će morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke.

Prema njegovim rečima, klasični tip škole koji je važio do epidemije koronavirusa biće moguć tek kada to bude potpuno bezbedno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here