Udruženje građana „Stop kafileriji“ uputilo je otvoreno pismo Petru Matijeviću, vlasniku firme Prekon doo Zrenjanin, u kom se navodi da između Zrenjaninaca i kompanije „Matijević“ postoji dobra saradnja već godinama, ali da Prekon već više od deset godina uznemirava Zrenjanince neprijatnim mirisima iz pogona preduzeća te da se nadaju da će pogon biti izmešten.

U pismu Petru Matijeviću, vlasniku firme Prekon doo, koje je poslalo Udruženje građana „Stop kafileriji navodi se sledeće: Obraćamo Vam se u ime udruženja građana „Stop kafileriji“ iz Zrenjanina, sa željom da naš problem uzmete u razmatranje, a zatim i da ga rešite na način kako smatramo da jeste u mogućnosti, ali da, možda, do Vas nije doprlo dovoljno informacija o njegovoj težini, kako biste ga shvatili sasvim ozbiljno.

Mi, građani Zrenjanina i Vi, nismo stranci. Vaše četiri prodavnice posluju u našem gradu. Renovirali ste, vrlo uspešno, Hotel „Vojvodinu“ u centru grada i na tome smo Vam zahvalni. Mnogi svečani trenuci naših sugrađana proslavljaju se tamo i drago nam je što goste koji turistički posećuju Zrenjanin sa ponosom možemo smestiti u Vaš hotel.

Međutim, Vaše preduzeće „Prekon“ d.o.o, koje mi nazivamo kafilerija, a koje posluje u Zrenjaninu, u Ulici Šećeranska bb, već više od deceniju uznemirava građane našeg grada neprijatnim mirisom, koji se ne može dočarati pojmom „smrad“, jer ga prevazilazi, izazivajući mučninu i povraćanje. Godinama smo apelovali da se ovaj problem sanira. Sva obećanja su pogažena. Sve institucije su „nenadležne“. Nikakvi obećani filteri i unapređenje tehnologije za preradu nisu implementirani u proces obrade životinjskih ostataka u fazi raspadanja. Pogon ispušta izuzetno neprijatan miris i direktno zagađuje vazduh, zemlju i reku. Više hiljada građana svojim prijavama nadležnim inspekcijama i izražavanjem revolta ovo potvrđuju.

Da li možete da zamislite svoje najmilije – decu, unučiće – kako su primorani da svakoga dana nevoljno pobegnu sa igrališta, jer je udar ogavnog vonja delova životinjskih leševa u raspadanju jednostavno nepodnošljiv? Svakoga dana. Opasnije od navedenog je emisija štetnih gasova, koja se, kako su pre nekoliko godina potvrdili ovdašnji inspektori, ispušta u atmosferu i direktnougrožava zdravlje ljudi, jednako kao i netretirane otpadne vode koje se direktno ispuštaju u Aleksandrovački kanal i njime odlaze u Begej. Članovi našeg udruženja su, pored ostalih, lekari, ekolozi i drugi stručnjaci koji su nas upoznali sa nevidljivim i razornim dejstvom mikročestica, jedinjenja i gasova. Među njima je i kancerogeni akrolein. Ubeđeni smo da ste, pre svega, čovek i da ćete razumeti šta ovo znači. Šta biste Vi učinili da se nađete u ovakvoj situaciji?

Da li biste revoltirano i na sve načine pokušali da zaštitite Vašu porodicu? Vidite, Zrenjaninci su strpljivi ljudi. Tolerišu, puštaju, ugoste, probaju na lep način… I tako 15 godina. Moramo da Vam kažemo da je to strpljenje sada potrošeno, te da se nadamo da ćete problem koji imamo sa d.o.o. „Prekon“ rešiti na način da Vaše poslovanje u ovoj oblasti izmestite van naseljenog mesta, istinski poštujući Zakone o zaštiti životne sredine. Bilo bi lepo da ovo, na obostrano zadovoljstvo, uradite odmah, kako ne bismo bespotrebno rasipali ni Vašu ni našu energiju, jer za nas nema nazad, i mi nećemo odustati od namere da zaštitimo svoje porodice.

Apelujemo, dakle, na vašu čovečnost i društvenu odgovornost pri rešavanu navedenog problema. Izmestite Vaš pogon tamo gde on neće ni direktno, ni indirektno ugrožavati zdravlje i kvalitet života ljudi. Iako je problem degradirane životne sredine u našoj zemlji ogroman i svakako Vaš pogon nije jedini koji tome doprinosi, setite se da će ova zemlja postojati i posle Vas i posle nas, pa ne zaboravite na odgovornost prema nasleđu koje iza sebe ostavljate. Istorija naše zemlje je prepuna svetlih primera dobrotvora i ktitora, koji su na svojim plećima izneli napredak društva kada je to bilo najteže. Gradili su za života zadužbine, fondove, stipendirali talente koji su doprinosili razvoju ove države. Zapitajte se, molimo Vas, šta će iza vas ostati i po čemu će Vas istorija i naš grad pamtiti nalazi ne na kraju pisma.