Vulin u obilasku polaznika Liderskog i Osnovnog kursa za podoficire

0
75

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ u Pančevu polaznike Liderskog kursa i Osnovnog kursa za podoficire.

Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, obišao je danas u Pančevu polaznike Liderskog kursa i Osnovnog kursa za podoficire. Ministar je u Pančevu prisustvovao i segmentima obuke podoficira za unapređenje njihovih postojećih i sticanje novih opštevojnih i vojnostručnih znanja. Nakon obilaska ministar Vulin je rekao da se svi pripadnici Vojske Srbije, bez obzira na dužnost i čin, uvek usavršavaju i osposobljavaju, jer je to njhova obaveza za vreme boravka u vojsci. On je takođe rekao i da bez dobro obučenog podoficira nema ni dobrog vojnika.

Prema rečima komandanta Centra, potpukovnika Saše Puače, u Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ u Pančevu predstavljena je realizacija dva kursa: liderskog i osnovnog kursa za podoficire. Za osam nedelja, koliko Liderski kurs traje, polaznici se osposobljavaju da pravilno, sigurno i efikasno komanduju grupom, poslugom, posadom, timom u svim borbenim uslovima i da izvršavaju zadatke iz nadležnosti komandira odaljenja u miru i ratu.

Taj kurs sastoji se iz različitih oblasti, u okviru kojih su predmeti poput liderstva, poznavanja opšte-vojnih propisa, strojeve obuke, vojne topografije, taktičke obuke, vatrene i fizičke obuke. Osnovni kurs za podoficire traje 26 sedmica, namenjen je za obuku kandidata za podoficire, koji su završili liderske kurseve i obuku za početne formacijske dužnosti – ekvivalent komandira odeljenja. Osnovni kurs obuhvata zajednički i specijalistički modul, nakon čega sledi stažiranje na početnim dužnostima roda ili službe u jedinicama Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here