Radovan Kalabić – Moramo sačuvati Kosovo

0
509

Vidovdan čuva svest o važnosti Kosova i Metohije za srpski nacionalni identitet, a Kosovo moramo sačuvati, rekao je književnik i istoričar Radovan Kalabić.

I ove godine Srbi su proslavili Vidovdan na Gazimestanu. Brojni autobusi iz centralne Srbije krenuli su putem ovog značajnog istorijskog mesta. I ove godine došlo je do manjih incidenata i nekoliko ljudi je povređeno u sukobu sa kosovskom policijom. Da li Srbi i dalje čuvaju kosovski mit i da li je to razlog da će Kosovo uvek biti deo Srbije?, pitali smo književnika i istoričara Radovana Kalabića.

Vidovdan se u Srbiji obeležava kao državni praznik, u spomen na Kosovsku bitku i kneza Lazara Hrebeljanovića, kao i u sećanje na poginule i umrle u svim ratovima. Lazarev izbor “nebeskog carstva” i svesna žrtva zarad viših vrednosti ulili su neuništivu snagu u tradiciju poštovanja Vidovdanskog zaveta, učinili ga mitskim danom srpskog naroda. Kosovo je izraslo u centralni događaj srpske istorije, Kosovski boj je ušao u književnost, narodnu poeziju, u političku svest. Počevši sa srednjovekovnom književnošću, preko romantizma, sve do današnjih dana, kosovski mit je neprolazna inspiracija i čest motiv u opusu brojnih istaknutih umetnika. Ogroman je uticaj ovog događaja na istoriju i kulturu srpskog naroda. Tu istorijske činjenice nisu više presudne, ovaj događaj ih nadilazi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here