Prodor zrenjaninskog “Mlekoprodukta” u Evropsku uniju i Kinu

0
646

Kompanija „Mlekoprodukt” DOO osnovana je 1947. godine. Bavi se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda i lider je u ovoj oblasti. Od 2004. godine Mlekoprodukt posluje u okviru francuske kompanije koja proizvodi najpoznatije svetske marke sireva u više od 120 filijala i fabrika i koja zapošljava više od 20.000 radnika.

Kompanija „Mlekoprodukt” DOO osnovana je 1947. godine. Bavi se preradom mleka i proizvodnjom mlečnih proizvoda i lider je u ovoj oblasti. Od 2004. godine Mlekoprodukt posluje u okviru francuske kompanije koja proizvodi najpoznatije svetske marke sireva u više od 120 filijala i fabrika i koja zapošljava više od 20.000 radnika. Po ulasku u sastav ove svetske kompanije “Mlekoprodukt” je započeo brojne investicije u automatizaciju i povećanje produktivnosti i efikasnosti kompanije kako bi se pripremio za ulaz na evropsko tržište. Taj cilj je i ostvaren. “Mlekoprodukt” je nedavno dobio sertifikat za izvoz proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije. Generalni direktor “Mlekoprodukta”, Andrej Beslać, istakao je da dobijanje međunarodnog sertifikata za plasman domaćih proizvoda na tržišta Kine i Evropske unije predstavlja veliki uspeh za ovu kompaniju i da je taj uspeh rezultat dugogodišnjeg i predanog rada.

“Veliki uspeh za kompaniju “Mlekoprodukt” je dobijanje međunarodnog sertifikata odnosno mogućnost da plasiramo naše proizvode, srpske proizvode, mlečne proizvode kompanije “Mlekoprodukt” na tržište Kine. Moram da napomenem da je to plod dugotrajnog rada prevashodno Ministarstva poljoprivrede koje je započelo samu inicijativu za dobijanje mogućnosti kandidovanja za sertifikat i za snabdevanje najmnogoljudnije zemlje na svetu. Posle toga kada su oni usaglasili standarde između Ministarstva poljoprivrede Kine i ministarstva poljoprivrede Srbije, fabrike, odnosno mlečni proizvođači u Srbiji su dobili mogućnost da se kandiduju. Mi smo jedna od šest fabrika u Srbiji koje su se kandidovale i jedna od dve fabrike koje su dobile mogućnost da izvoze na to tržište.

To se nije desilo juče. Mi se već tri godine pripremamo za ovaj sertifikat, i ne samo za ovaj. Pre mesec dana smo dobili sertifikat za Evropsku uniju, uložili smo više od  dva miliona evra u automatizaciju, povećanje produktivnosti i efikasnosti naše kompanije ne bi li imali mogućnost da snabdemo sva ta velika tržišta. Unapredili smo proces, radili smo na usavršavanju naših zaposlenih tako da je fabrika spremna da, da tako kažem, napadne to tržište”, rekao je generalni direktor “Mlekoprodukta” Andrej Beslać.

Srpske mlekare po prvi put imaju mogućnost da mleko i mlečne proizvode izvoze na tržište Kine u kojoj se, prema rečima direktora Beslaća, mlečni proizvodi ne konzumiraju u velikoj meri.

“Mi istražujemo i naravno, pre nego što smo se opredelili za takav poduhvat, smo istraživali i ono što moramo da priznamo je da Kinezi još uvek nisu vični konzumiranju mleka i mlečnih proizvoda, ali svi svetski igrači da kažem žargonski su prisutni i rade na tome da razviju tržište odnosno da razviju potrošnju mlečnih proizvoda u Kini, tako da očekujemo jedan skok konzumacije naših proizvoda i samim tim našu mogućnost da plasiramo i naše proizvode iz Srbije”, kazao je Beslać.

Kada je u pitanju ponuda za nova tržišta u Evropskoj uniji i Kini direktor Beslać je rekao da će “Mlekoprodukt” na ovim tržištima ponuditi proizvode po kojima je prepoznatljiv u našoj zemlji s obzirom na to da su ovdašnji potrošači prezadovoljni proizvodima koji dolaze iz ove kompanije.

“Investicije koje smo imali do sada će omogučiti da nesmetano snabdevamo tržišta Srbije i Balkana gde smo prisutni i beležimo zavidne uspehe, a u isto vreme da ponudimo naše proizvode i na ovim tržištima.

Ostaćemo na ovim proizvodima po kojima smo prepoznatljivi ovde.

Kompanija Mlekoprodukt svoje proizvode izvozila je do sada u zemlje Balkana: Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju, ali i na teritoriju Rusije. Nakon dobijanja sertifikata za izvoz u zemlje Evropsku uniju počele su i pripreme za izvoz u Hrvatsku i Sloveniju, a on će otpočeti tokom septembra. Beslać je proizvođačima sa čijih farmi mleko dolazi u pogone Mlekoprodukta poručio da mogu biti sigurni da će mleko biti utrošeno i da će plasman proizvoda sa njihovih farmi biti obezbeđen.

“Trenutno smo izvozili u sve zemlje u okruženju, kao što sam rekao pre mesec dana smo dobili za Evropsku uniju tako da Hrvatska i Slovenija kreću kontigenti za vrlo brzo, sledećeg meseca, kao i ostale zemlje u Evropi. Izvozili smo u Rusiju takođe sa dosta upseha tako da kako da kažem napadamo ceo svet iz Zrenjanina i to je jedna veoma bitna stvar i za Zrenjanin i za Banat i za privredu u okruženju, takođe je veoma bitno da ćemo time povećati i otkup mleka pošto mi sarađujemo sa 400 farmi mnogo je bitno da naši farmeri znaju da će naše mleko biti utrošeno i  imaćemo plasman proizvoda koji dolaze sa njihovih farmi”, otkrio je Beslać.

”Mlekoprodukt“ godišnje otkupi preko 33 miliona litara mleka i proizvede preko 1700 tona klasičnih sireva, 1.300 tona svežih sireva, 900 tona topljenih sireva i preko 300 tona raznih namaza proizvedenih od nabavljene sirovine. Za kvalitetnu i uspešnu proizvodnju zaslužno je pre svega dugogodišnje iskustvo u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda, ali i preko 300 radnika, dobra kadrovska struktura i dobra organizovanost svih službi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here