Bijeljina: Projekat vredan tri miliona konvertibilnih maraka

0
184

U prostorijama Gradske uprave Bijeljina, danas je prestavljen projekat Evropske unije pod nazivom “EU4Agri”, u okviru kojeg je objavljen prvi javni poziv vredan tri miliona konvertibilnih maraka za dodelu bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno – prehrambenih proizvoda.

Na današnjoj promociji projekta Eu4Agri, semberski prerađivači su upućeni koje kriterijume moraju ispunjavati kako bi imali pristup ovim sredstvima. Konkurs je otvoren do 30. septembra, maksimalan iznos po projektu je 450 hiljada maraka od kojih Evropska unija nepovratno finansira 65 odsto, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Projekat obuhvata sektore prerade voća, povrća, mleka, mesa i ribe. Kriterijume za pristup sredstvima Evropske unije, domaći prerađivači ispunjavaju dodao je Stevan Trifković, načelnik odeljenja za privredu grada Bijeljina.

Primarni cilj Agrarnog fonda jesu podsticaji za poljoprivredne proizvođače a najbolji način za to jeste razvijanje prerađivača koji će otkupljivati njihove proizvode ističe Zlatan Lazarević, direktor gradskog agrarnog fonda.

Mladen Lazić, direktor firme Mamex DOO koja se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća ističe veliki značaj ovog i sličnih projekata za preduzeća koja su pretpela ogromne gubitke izazvane pandemijom korona virusa.

Projekat će takođe aktivno podržati poboljšanje poslovnog okruženja pružanjem tehničke pomoći relevantnim vlastima u državi, u dizajnu, upravljanju i nadziranju finansijskih podsticaja radi jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća  i poboljšanja međusektorske saradnje. Projekat će, takođe, podstaknuti preduzetničke inicijative, uključujući razvoj lokalnog digitalnog preduzetništva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here