U Srbiji i Hrvatskoj cene soje i kukuruza veoma slične

0
206

Žetva soje i kukuruza se zahuktavaju, prinosi su zasad prosečni, a cene ipak bolje nego što se na tržištu očekivalo.

Prema informacijama koje je Agrosmart dobio od najvećih otkupljivača i trgovaca poljoprivrednom robom, sojom se trenutno trguje po 340 – 350 evra po toni bez PDV-a. U poslednje vreme cena soje svakodnevno raste, a kako će se dalje kretati njeno tržište zavisi od mnogo faktora, između ostalog i prinosa u SAD, Brazilu i Kini.

Veće trgovačke kompanije su rekle da je tražnja veća od ponude i da se očekuje dalji rast cena na tržištu. Postoji više razloga za ovakvu situaciju sa sojom. Recimo, dosta je izvoznih ugovora koji su napisani po nižim cenama od tržišnih i te obaveze moraju da ispune pa sad soju plaćaju skuplje kako bi poštovali ono što je ugovoreno sa inostranim kupcima. Osim toga, fabrike stočne hrane kupuju dosta, obezbeđuju zalihe. Na cenovna pomeranja utiču i uljare koje nemaju dovoljne količine suncokreta pa to nadoknađuju sojom.

Po dosadašnjim informacijama, za izvoz je ugovoreno oko 200.000 tona soje. Prema procenama, prinosi ipak neće biti izuzetni kako je sudeći po velikom delu parcela pred početak žetve izgledalo, već prosečni, oko tri tone po hektaru.

Kada je o kukuruzu reč, trguje se po 135-140 evra po toni, za isporuku novembar-decembar. I njemu cena raste, a na ratarsku računicu uticaće i vreme prodaje – do kada će ga skladištiti. Posejan je na oko 970.000 hektara, a očekuje se prinos od osam tona.

Prema saznanjima Agrosmarta, u Hrvatskoj su cene soje i kukuruza veoma slične našim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here