Srbija i Republika Srpska od danas u formi praznika slave 15. septembar, dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave sa ponosom treba da se sećamo predaka koji su nam doneli slobodu u kojoj i danas uživamo.

U Prvom svetskom ratu učestvovalo je 3.500 boraca iz Čajetine, među kojima je bio i pukovnik Krsta Smiljanić iz Ljubiša, najvećim delom rata komadant Drinske divizije, kome su se Zlatiborci odužili podizanjem spomenika u parku pored Kraljevog trga na Zlatiboru.  Srbija i Republika Srpska od danas u formi praznika slave 15. septembar, dan kada je 1918. godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front i kada je srpski vojnik nezaustavljivo krenuo da istera neprijatelja iz svoje otadžbine. Ovim praznikom slavi se i srpska zastava, koju upravo ti junaci odbrane Srbije nisu ni za živu glavu hteli da ostave neprijatelju. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da danas sa ponosom treba da se sećamo predaka iz naše slavne istorije i da se svim srcem trudimo da budemo njihovi dostojni naslednici. On je rekao da je upravo jedinstvo svih srpskih rodoljuba, ma gde se nalazili u matici i rasejanju, neophodan uslov za opstanak srpskog naroda i srpskog imena.

Stamatović je rekao i to da sećajući se žrtve naših predaka ne možemo a da se ne setimo i naredbe srpske Vrhovne komande uoči proboja Solunskog fronta: „Svi komadanti, komandiri i vojnici treba da budu nošeni idejom – od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Treba drsko prodirati – bez počinka do krajnjih granica mogućnosti ljudske i konjske snage. Sa nepokolebljivom voljom i nadom u Boga – junaci, napred u otadžbinu“.

Na čelu 140.000 srpskih vojnika (među kojima je bilo oko 25.000 dobrovoljaca) bio je vojvoda Živojin Mišić, dok je komadant proboja Solunskog fronta bio francuski general Franše d Epere, čije reči da „srpskog vojnika nije mogla da prati francuska komora sa konjanicima“ i dan-danas odzvanjaju u našim ušima, posebno kada se sećamo tih naših predaka, koji su nam doneli slobodu u kojoj i danas uživamo.

Predsednik opštine Čajetina je rekao da bi mladi naraštaji koji predstavljaju našu budućnost trebalo da se sećaju i reči tadašnjeg ministra spoljnih poslova SAD Roberta Lesinga koji je, oduševljen naletom srpskog vojnika na Solunskom frontu, rekao: „Kada se bude pisala istorija Prvog svetskog rata njen najslavniji odeljak nosiće naziv Srbija. Srpska vojska je učinila čuda od junaštva, a srpski narod pretrpeo je nečuvene muke i takvo požrtvovanje i hrabrost ne mogu proći nezapaženo – oni se moraju nagraditi.“.