Vučić primio akreditivna pisma ambasadora Angole, Danske i Izraela

0
178

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Republike Angole Alsina duš Prezereša Izate Fransiška da Konseisaoa, ambasadorke Kraljevine Danske Suzan Šajn i ambasadora Države Izrael Jahela Vilana.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom Angole, da Konseisaom, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja koje su pre četrdeset pet godina uspostavile diplomatske odnose. Obe zemlje poštuju i neguju tradicionalno prijateljstvo još iz vremena nekadašnje Jugoslavije i članstva u Pokretu nesvrstanih.

Ambasador da Konseisao je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Vučić je podsetio da Angola ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju, tako da treba preduzeti korake za formiranje Mešovitog komiteta za saradnju i širenje ugovorne regulative.

Dvojica sagovornika su se saglasila da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole. Vučić je naglasio da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije i zamolio ambasadora da Konseisaoa da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje za stavove Srbije, kao i za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.

Akreditivna pisma predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću predala je i ambasadorka Kraljevine Danske Suzan Šajn, koja mu je prenela pozdrave danske kraljice Margarete Druge.

Uzvrativši pozdrave, predsednik Vučić je ambasadorki Šajn poželeo dobrodošlicu i uspeh njene diplomatske misije u Beogradu, rekavši da ga raduje intenziviranje političkog dijaloga Srbije i Danske. On je tim povodom zahvalio Danskoj za kontinuiranu podršku Srbiji u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, i izrazio očekivanje da će za novu srpsku Vladu jedan od prioriteta biti reforme sa ciljem ubrzanja evropskog puta.

Predsednik Vučić i ambasadorka Šajn su se saglasili da bi naš napredak ka EU, uz postojeće dobre ekonomske pokazatelje, doprineo većem interesovanju kompanija iz Danske da ulažu u Srbiji. Ambasadorka Šajn je rekla da je njen cilj da dovede više danskih kompanija na srpsko tržište, naglasivši da one sve više sele proizvodnju sa dalekih tržišta u Evropu, a Srbija nudi odlične uslove za poslovanje.

Predsednik Vučić i ambasadorka Šajn su razgovarali i o situaciji u regionu, kao i o globalnim izazovima, koje je nametnula pandemija korona virusa, posebno za svetsku ekonomiju.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je i akreditivna pisma ambasadora Države Izrael Jahela Vilana, koji mu je preneo pozdrave premijera Benjamina Netanjahua.

Ambasador Vilan je obavestio predsednika Vučića da je za Izrael Srbija na tzv. “zelenoj listi”, odnosno da srpski državljani ne moraju u karantin po dolasku u tu zemlju. S tim u vezi su dvojica sagovornika razgovarali i o merama koje dve zemlje preduzimaju za otklanjanje posledica pandemije COVID-19 po njihove ekonomije.

Poželevši ambasadoru Vilanu uspešan diplomatski mandat u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo stalnim napretkom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Izraela. On je istakao da je tome posebno doprinelo međusobno poštovanje i solidarnost dvaju naroda, koji su kroz istoriju često delili tragičnu sudbinu, posebno tokom Drugog svetskog rata.

Vučić je rekao da u Srbiji nema mesta antisemitizmu i podsetio na mnoga zakonska rešenja, koja su doneta u cilju uvažavanja prava ovdašnje jevrejske zajednice, a što daje pečat i sveukupnim odnosima sa jevrejskim narodom.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku i istakao da se nada da će u budućnosti biti nađen način da bude postignut dogovor koji će doprineti boljem životu svih ljudi u tom regionu.

Ambasador Vilan je kazao da s pažnjom prati izuzetno angažovanje predsednika Vučića na uspostavljanju bližih veza dveju zemalja i pozdravio rezultate razgovora u Vašingtonu.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će u narednim godinama više izraelskih investitora bolje upoznati i koristiti povoljne uslove za ulaganje na srpskom tržištu, čemu će mnogo doprineti i kancelarija Privredne komore Srbije i Ministarstva ekonomije, koja će uskoro biti otvorena u Jerusalimu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here