JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin – Prisustvo metana u vodi u Stajićevu i Belom Blatu

0
132

Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika. Problem prisustva metana rešen je u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu. JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin radi na rešavanju problema za šta je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva.

Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv, a u većim količinama može izazvati i eksploziju. Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika, i sa tim su upoznati i svi meštani. Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu. U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi.

Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a u kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora. Kao što je rešen problem u svim drugim naseljenim mestima sa prisustvom metana, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rešavanju problema u pomenuta dva naseljena mesta.

Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena i da će na taj način biti trajno rešen problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here