Pavle Bihali o festivalu Mirdita

0
662

Iako festival „Mirdita, dobar dan!“ ima višegodišnju tradiciju, deo javnosti i dalje se ne slaže sa njegovim održavanjem. Među njima su i pripadnici organizacije „Levijatan“ koju predvodi Pavle Bihali, a koji je poručio da je cilj njihovog okupljanja u toku održavanja festivala bio da pokažu da tako nešto neće proći bez reakcije.

 

Festival “Mirdita” ponovo je pokrenuo burnu raspravu u Srbiji. Tokom održavanja ovog festivala okupili su se nezadovoljni građani da iskažu svoje negodovanje jer ovaj festival donosi sa sobom političku agendu koja podrazumeva prihvatanje Kosova kao nezavisne države. Među okupljenim građanima bili su i članovi organizacije Levijatan. Upitali smo predsednika ove organizacije Pavla Bihalija šta je bio cilj ovog okupljanja.

Iako festival „Mirdita, dobar dan!“ već sedam godina unazad okuplja umetnike i aktiviste sa srpske i albanske strane, i danas izaziva veoma različite reakcije. Organizatori i posetioci festivala smatraju da bi on mogao doprineti poboljšanju odnosa između Kosova i Srbije, dok se jedan deo javnosti zalaže za ukidanje festivala, objašnjavajući da on promoviše nezavisnu državu Kosovo i albanske interese u Beogradu. Protivnici protesta vrlo žustro su iskazali svoj bunt, iako je policija obezbeđivala čitav događaj. Pripadnici desničarskih organizacija nosili su zastave Srbije i Jermenije, skandirali „Idite na Kosovo“ i prikazivali slike razrušenih sprskih svetinja, a jedan od njih popeo se na binu i uzeo mikrofon, ali je policija brzo reagovala i izvela mladića napolje. Milica Đurđević Stamenkovski iz organizacije „Zavetnici“ iskazala je nezadovoljstvo zbog održavanja ovog festivala, a Pavle Bihali predsednik urduženja „Levijatan“, poručio je da su se i pripadnici ovog udruženja potrudili da pokažu da za takva dešavanja poput ovog festivala nema mesta u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here