Mila Alečković – Sve važne datume treba provoditi zajedno sa porodicom i prijateljima uprkos koroni

0
479

U vezi sa apelom da se smanje kontakti kako bi se smanjila i mogućnost prenošenja virusa Kovid19, Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, rekla je da je izbor na svakom pojedincu kako će se ponašati i da niko nema prava da kontroliše šta radimo u svojoj kući.

 

Vreme praznika je prošlo, ali ne i vreme usamljenosti. Biti dobro raspoložen je norma koja se nameće pojedincu, a mnoge osobe osetile su usamljenost ili izolaciju jer dane praznovanja nisu mogli provesti pored svojih najbližih. Zamolili smo doktorku Milu Alečković da pojasni kako bi bilo najbolje i najbezbednije provoditi važne datume ubuduće, dok na snazi budu mere protiv pandemije virusa korona.

Kada je pandemija virusa Kovid19 otpočela, gotovo niko nije očekivao da će ona obeležiti čitavu godinu, ali i više od toga. Okupljanja porodice i prijatelja, prema navodima Kriznog štaba, postala su potencijalna žarišta virusa, pa su i novogodišnji praznici dočekani uglavnom kod kuće, u najužem krugu. Velike svetske metropole okićene su mnogo skromnije nego prethodnih godina, a u javnosti se mogla čuti i opaska da je „korona ukrala Božić“. Na pitanje kako bi trebalo ubuduće provoditi važne datume ako pandemija ne bude posustala, doktorka Mila Alečković, klinički psiholog i antropološki psihijatar, rekla je da je od izuzetne važnosti sve značajne datume provoditi sa porodicom i prijateljima, a da čak ni fizički kontakt ne bi bio opasan, jer je, kako je ona naglasila, sloboda važnija i od zdravlja. Slobodu odlučivanja kako ćemo obeležavati važne datume ne može nam niko oduzeti, istakla je doktorka Alečković, a ta sloboda garantovana je i deklaracijama koje su iznad našeg Ustava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here