Konferencija – Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji

0
65

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, na konferenciji “Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji”, koju je organizovala Ženska parlamentarna mreža, da se rad na Predlogu zakona o rodnoj ravnopravnosti privodi kraju, dodajući da se priprema i Strategija rodne ravnopravnosti.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić je, na konferenciji “Stanje rodne ravnopravnosti u Srbiji”, koja je, u organizaciji Ženske parlamentarne mreže, održana u zgradi Doma Narodne skupštine, izrazila očekivanje da će se na sednici Vlade tokom februara naći i Strategija za prevenciju i sprečavanja nasilja nad ženama. Ona je prenela zahvalnost ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i potpredsednici Vlade i ministarki rudarstva i energetike Zorani Mihajlović na tome što su pokrenule prvi međusektorski dijalog o rodnoj ravnopravnosti, kao i Ženskoj parlamentarnoj mreži za širi dijalog na teme koje, kako je istakla, ne treba da budu politizovane. Prema njenim rečima, Ženska parlamentarna mreža u Skupštini Srbije je pokazala kako se vodi međupartijski dijalog i sarađuje na istom cilju, bez obzira na to sa kog političkog spektra učesnici dolaze.

Premijerka je naglasila da je Srbija u svetskom vrhu po broju žena u vladi i navela da joj je drago zato što se takav trend događa i u opštinama i u gradovima. Ona je ocenila da je to “istorijski iskorak”, navodeći da ti primeri daju snagu i moć ženama koje žive u tim opštinama.

Premijerka je rekla da Vlada trenutno radi na Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i da se nada da će on u najkraćem mogućem roku biti upućen Narodnoj Skupštini Republike Srbije, napomenuvši da Vlada radi i na čitavom nizu strategija među kojima su Strategija o rodnoj ravnopravnosti i Strategija za prevenciju i sprečavanje nasilja prema ženama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here