Darko Obradović – Nejasno je zbog čega je tako mali broj vakcinisanih u Rusiji

0
313

O razlozima slabog odaziva za vakcinaciju u Rusiji, politikolog Darko Obradović rekao je da bi trebalo ispitati zbog čega je tako i da li je problem u zdravstvenoj kulturi, tome što vakcina nije svima dostupna, ili što se ruska vakcina možda proizvodi u Indiji ili Kini.

Prema tabeli OUR WOLD DATA koju su objavili svetski mediji, podaci pokazuju da je Rusija pri samom dnu kada je reč o broju vakcinisanih građana. Ovaj podatak je posebno interesantan ako se uzme u obzir da je Rusija jedna od pet zemalja koja je uspela da napravi vakcinu koristeći sopstvene kapacitete. Upitali smo stručnjaka za bezbednost Darka Obradovića da prokomentariše navedene podatke.

Rusija je vakcinu protiv korona virusa registrovala još u avgustu 2020. godine, pre nego što su masovna ispitivanja bezbednosti i efikasnosti uopšte počela. Ruski naučnici su još u septembru objavili prvi izveštaj o vakcini protiv korona virusa, rekavši da su rani testovi pokazali znake imunog odgovora. Ipak, neki zapadni stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog brzine ruskog rada, ali zvanična Moskva je podržala rezultate ispitivanja i u decembru 2020. počela sa masovnom imunizacijom stanovništva. Pojedini svetski mediji navode da je odziv za vakcinaciju u Rusiji prilično mali, pa se postavlja pitanje šta je uzrok tome. Darko Obradović, stručnjak za bezbednost naveo je nekoliko mogućih razloga koji bi mogli biti ključni poput dostupnosti vakcine, njene cene, nedostatka zdravstvene kulture, ali i mogućnosti da se vakcina koju Moskva predstavlja kao rusku, proizvodi u Kini ili Indiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here