Vučić i Brnabić sa potpredsednikom ruske Vlade

0
88

Potpredsednik Vlade Ruske Federacije i kopredsedavajući Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Jurij Borisov sastao se danas sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom Nenadom Popovićem, a nakon toga i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Borisov je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o aktuelnim, ali i budućim projektima između dve zemlje.

Potpredsednik Vlade Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije Jurij Borisov sastao se danas sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministrom bez portfelja, zaduženim za inovacije i tehnološki razvoj Nenadom Popovićem. Borisov je rekao da je taj sastanak bio konstruktivan i da je razgovarano o aktuelnim, ali i budućim projektima između dve zemlje. Prema njegovoj oceni, saradnja između Srbije i Rusije neprestano raste i stalno se otvaraju nove stranice bilateralne saradnje, bilo da je reč o saobraćaju, industrijskoj proizvodnji, IT sektoru, a sada i vakcinama. On je naveo da je tema razgovora bila i saradnja u oblasti saobraćaja, budući da ruska preduzeća rade na modernizaciji srpske železnice, a pohvalio je i otvaranje deonice gasovoda Turski tok kroz Srbiju, koji će Srbiji doneti dodatne pogodnosti kao tranzitnoj zemlji za gas. Popović je iskazao zahvalnost Rusiji na podršci suverenitetu Srbije, poštovanju njenog ustava, Rezolucije 1244 SB UN, kao i na pomoći u snabdevanju vakcinama i proizvodnji ruskog cepiva u našoj zemlji. Tema današnjeg sastanka bili su projekti koji se između dve zemlje odvijaju u svim oblastima, naveo je Popović i poručio da Srbija želi još više zajedničkih projekata sa Rusijom. Prema njegovim rečima, razmatrana su pitanja o Naftnoj industriji Srbije (NIS), projektu „Petrohemije“ i izgrađenom gasovodu, zahvaljujući kojem Srbija jača svoj energetski suverenitet. On je najavio da će se formirati nove radne grupe koje će na mesečnom nivou morati da daju izveštaje u svim oblastima saradnje sa Rusijom – od ekonomije, industrije, energetike do IT sektora. Borisov je čestitao građanima Srbije Dan državnosti – Sretenje i zahvalio na prijemu, a potom se susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić je potpredsedniku ruske Vlade Borisovu čestitao na Ordenu Republike Srbije na lenti i rekao da ga je višestruko zaslužio svojim zalaganjem za jačanje saradnje Srbije i Rusije. Predsednik Vučić je rekao da su strateški odnosi dveju zemalja dobri i istakao značaj aktivne podrške Rusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije. Potpredsednik ruske Vlade Borisov je predsedniku Vučiću čestitao Dan državnosti i rekao da mu je čast da primi visoko srpsko odlikovanje. Predsednik Vučić je zahvalio za isporuke vakcine Sputnik V, te su dvojica sagovornika razgovarali o realizaciji planova da Srbija, uz pomoć stručnjaka iz Rusije i na osnovu ruske tehnologije, samostalno proizvodi vakcine. Ruska strana je, ovom prilikom, visoko ocenila rad Instituta Torlak i najavila nastavak konsultacija, kako bi bila ostvarena ta saradnja. Potpredsednik ruske Vlade Borisov je rekao da odnosi dveju zemalja stalno napreduju i da svaki sastanak otvori novu stranicu saradnje. Dvojica sagovornika su, tim povodom, istakli za cilj da robna razmena Srbije i Rusije nadmaši četiri milijarde dolara. Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su konstatovali da realizacija zajedničkih infrastrukturnih i energetskih projekata dobro napreduje. Očekuje se da do kraja godine bude završena izgradnja deonice pruge od Stare Pazove do Novog Sada, kako je predsednik Vučić i obećao. Takođe je istaknuta i važnost projekta dispečerskog centra za železnički saobraćaj u našoj zemlji. Kad je reč o gasovodu kroz Srbiju od bugarske granice do mađarske granice, konstatovano je da projekat prati planiranu dinamiku i da bi isporuka gasa, prema planu, mogla da počne do kraja trećeg tromesečja ove godine. Predsednik Vučić i potpredsednik ruske Vlade Borisov su na sastanku razgovarali i o konkretnim predlozima za buduću saradnju u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u drugim oblastima od obostranog interesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here