Milan St. Protić – Rusija je velika sila i ponaša se u skladu sa tim

0
393

Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador Jugoslavije u Vašingtonu rekao je da iako u istoriji ima primera kada se Rusija nije dovoljno založila za srpske interese, ima i onih koji svedoče o velikoj pomoći Srbiji sa ruske strane.

Odnosi Srbije i Rusije stavljeni su na ispit posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma. Iako nije došlo do najavljenog susreta predsednika Srbije i Rusije i pored odložene posete ministra Lavrova srpski ambasador u Moskvi uverava javnost da Rusija i dalje čvrsto stoji iza Srbije u njenoj borbi da odbrani suverenitet i integritet. Upitali smo istoričara Milana St. Protića kako on vidi trenutne srpsko-ruske odnose.

U decembru mesecu prethodne godine ministar Nenad Popović sastao se u Moskvi sa zamenikom predsednika Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim i tom prilikom poručio je da su odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji. On je naveo i da je srpski izvoz u Rusiju za prvih deset meseci u 2020-oj iznosio 750 miliona dolara, a uvoz 1,3 milijarde dolara. Popović je pozvao ruske partnere da nastave ulaganja, pozdravivši mogućnost privatizacije HIP Petrohemije, za čiju je kupovinu zainteresovan ruski Gazprom. Srbija ima i dobru saradnju sa Rusijom po pitanju uvoza vakcina protiv virusa Kovid-19, a ministar Popović je istakao da se Srbija nalazi na listi prioriteta Rusije i kada je proizvodnja vakcina u pitanju. Milan St. Protić, istoričar i bivši ambasador Jugoslavije u Vašingtonu ukazao je na značaj Rusije u svetu, ali i na činjenicu da je Srbija i kroz istoriju imala dobru saradnju sa Rusijom, izuzumajući pojedine istorijske momente u kojima se Rusija ponašala kao sve velike svetske sile, ali joj to ne treba zamerati, naglasio je Protić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here