Milenko Jovanović – Potrebna je efikasnija i urgentnija borba za smanjenje aerozagađenja

0
91

Govoreći o radu nadležnih istitucija i tome kako one reaguju na podatke o zagađenosti vazduha u Srbiji, Milenko Jovanović, bivši načelnik odeljenja za kvalitet vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine rekao je da je merilo koliko ove institucije dobro rade svoj posao to što su građani organizovali protest kako bi se borili za čistiji vazduh.

Na pojedinim međunarodnim listama, Beograd je okvalifikovan kao jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Zagađenost je naročito izražena u centralnim opštinama Beograda, ali i u drugim gradovima u Srbiji i ovakva situacija izazvala je oštar protest lokalnih ekoloških udruženja. Da li nadležne institucije adekvatno reaguju na ove upozoravajuće podatke i kolika je relevantnost lista zagađenosti koje objavljuju pojedini portali upitali smo bivšeg načelnika odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Milenka Jovanovića.

Inicijativa Eko straža organizovala je protest građana u Beogradu i od vlasti zahtevala da što pre preduzme mere koje bi smanjile zagađenost vazduha kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji. Obrativši se učesnicima protesta, Bojan Simišić iz udruženja građana Eko straža rekao je da svake godine od posledica zagađenja umre 15.000 ljudi, što je jedan manji grad u Srbiji. Na listi zahteva učesnika protesta je i vraćanje na posao Milenka Jovanovića, koji je do nedavno bio načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine. Govoreći o rang listama koje Beograd svrstavaju u sam vrh gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu, Milenko Jovanović je rekao da ovakve liste nisu relevantne, zato što nisu pravljene pod istim okolnostima, niti na podatke utiču isti faktori, ali je činjenica da Beograd spada u treću kategoriju po aerozagađenju i da je neophodno da se država što pre uključi u borbu protiv zagađenosti vazduha, kako bi se sačuvalo zdravlje ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here