Mlađan Đorđević – Pogrom koji se desio na Kosovu je delo albanskog fašističkog terora nad Srbima

0
54

Mlađan Đorđević, predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“, govoreći o svom boravku na Kosovu, rekao je da je bio u Prizrenu, svom rodnom gradu, kako bi odao počast žrtvama pogroma koji se odigrao 17. marta pre 17 godina i popričao sa preostalim Srbima o njihovim problemima.

Predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“ Mlađan Đorđević posetio je južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju. On je tokom te posete obišao srpsku svetinju manastir Gračanicu, kao i srpski carski grad Prizren. Kakvo je stanje na Kosmetu posle nedavno održanih izbora i šta su najveći izazovi sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu upitali smo Mlađana Đorđevića.

Ovog marta, navršilo se 17 godina od „martovskog pogroma“ tokom kog su Albanci, najpre u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u drugim delovima Kosova i Metohije, organizovali proterivanje Srba, uništavanje njihove imovine i verskih objekata. Povod za pogrom bila je nesreća u kojoj su se 16. marta trojica dečaka albanske nacionalnosti utopila u Ibru, za šta su Albanci optužili Srbe. Tog dana je etnički očišćeno šest gradova i devet sela, a svoj dom moralo je da napusti više od 4.000 Srba. Zapaljeno je ili teško oštećeno oko hiljadu srpskih kuća, deset srpskih škola, domovi zdravlja, pošte i druge institucije države Srbije. U dva dana osknavljeno je ili potpuno uništeno 35 crkava i manastira, a nestalo je ili oštećeno više od deset hiljada vrednih fresaka, ikona, putira i mnogo drugih crkvenih relikvija. Pogrom nad Srbima odigrao se pred vojnicima KFOR-a i policajcima UNMIK-a, koji su bili zaduženi za očuvanje bezbednosti svih koji žive na Kosovu. Organizatori nasilja nisu kažnjeni, a i oni koji su direktno učestvovali osuđeni su na minimalne zatvorske kazne. Mlađan Đorđević, predsednik narodnog pokreta „Oslobođenje“ rekao je da je Prizren jedan od gradova koji su najviše stradali, ali da ga raduje to što je obnovljena Bogoslovija. On je dodao da crkva Bogorodice Ljeviške još uvek nije obnovljena, ali da će tamo biti Srba dok god se sa nje budu čula zvona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here