Dejan Bulatović – Vlada poljoprivrednicima ne garantuje ništa osim da neće moći da zarade od rada

0
586

Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, rekao je da je izjava ministra da je Srbija zaradila milijardu dolara od kukuruza sramna, jer je ta zarada otišla u ruke skladištara i trgovaca, dok su poljoprivrednici ostali na nuli.

Cilj vlasti je da uništi selo i poljoprivredu izjavio je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović. Mali proizvođači nemaju nikakvu zaštitu države i cilj režima je da kompletno poljoprivredu pokloni tajkunima. Zakoni koji se donose poput Zakona i potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama idu na ruku samo tajkunima i trgovcima poljoprivrednim proizvodima. Koje mere bi poboljšale status malog poljoprivrednika upitali smo Dejana Bulatovića.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je Srbija u 2020. godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u ukupnoj vrednosti od 4,2 milijarde dolara. On je dodao da se to dogodilo jer je Srbija pronašla nova tržišta i zato što je imala kvalitetnu robu koju je mogla da ponudi. Prema njegovim rečima, ranije nismo bili na tržištu Kine, a sada se u Kinu izvozi mnogo proizvoda, od goveđeg mesa, preko meda, vina, dok se na tržište Indije izvoze jabuke, a u Tursku goveđe meso. Ministar Nedimović je naglasio da Srbija treba da planira tržište Bliskog istoka koje je dobro platežno, dok za svinjsko meso može da se osvaja Vijetnam. Dejan Bulatović, potpredsednik Stranke slobode i pravde, komentarišući navode ministra, izjavio je da sav taj novac o kojem ministar govori ostaje uglavnom u rukama trgovaca i skladištara, dok su poljoprivredni proizvođači u veoma lošem položaju i za proizvodnju pojedinih kultura jedva pokrivaju troškove. On je naglasio da bi država trebalo proizvođačima da garantuje cenu proizvoda za narednih par godina, kako bi proizvođači unapred planirali svoje aktivnosti i izbegli situaciju da ostanu bez skoro ikakve zarade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here