Javni poziv za konkurentnu poljoprivredu Srbije – Prijave od 5. maja do 4. juna

0
104

Raspisan je prvi Javni poziv za konkurentnu poljoprivredu Srbije na koji se prijave mogu podneti od 5. maja. Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000, a maksimalno sa 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra.

Ministarstvo poljoprivrede sa Svetskom bankom započinje projekat dodele bespovratnih sredstava malim poljoprivrednim gazdinstvima i preduzećima, ali i modernizaciju sopstvenog sistema za dodelu subvencija. Novi vid podrške biće avansno isplaćen poljoprivrednicima koji budu ispunili kriterijume. Projekat konkurentne poljoprivrede u Srbiji pruža mogućnost da poljoprivredni proizvođači dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije (sa PDV-om), a da 40 odsto kreditno finansiraju iz kredita sa poslovnim bankama uz svega 10 odsto sopstvenog učešća. Za ove namene Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti 20 miliona evra i to kroz tri javna poziva do kraja godine. Prvi poziv je objavljen dok će naredna dva biti u julu i oktobru.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi koji se odnose na unapređenje konkurentnosti primarne biljne proizvodnje, u oblasti proizvodnje voća, povrća, grožđa i cveća.  Direktni korisnici su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća. Među prioritenim korisnicima su žene, mladi poljoprivredni proizvođači i oni koji rade u manje razvijenim odnosno siromašnim opštinama. Pored ovih grupa prednost će imati i oni proizvođači koji imaju komercijalni potencijal, ali još uvek mali kapacitet da se nadmeću za finansijske mere podrške razvoju poljoprivrede poput IPARD-a. Jedan zahtev može biti podržan sa najmanje 10.000, a maksimalno 25.000 evra kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima dok će mala i srednja preduzeća moći da računaju na 12.500 do 200.000 evra. U prvom pozivu biće podržani sektori voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva. Rok za podnošenje prijava je od 5. maja do 4. juna 2021. godine. Informacije u vezi sa raspisanim Javnim pozivom dostupne su preko mejl adrese info@scap.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here