Dejan Žujović – Pregovori države sa antivakserima samo bi dali legitimitet toj grupi ljudi

0
149

Pulmolog, doktor Dejan Žujović, rekao je da je država još u decembru mesecu trebalo da krene sa marketingom i edukativnim sadražajima koji bi stanovništvu objasnili važnost vakcinacije, a ne da sada pregovara sa grupama antivaksera.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je u četvrtak Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog da li postoji mogućnost da se organizuje društveni dijalog sa predstavnicima protivnika vakcinacije, odnosno “antivakserskog lobija” i sa svima koji ga podržavaju, u cilju smanjenja njihovog delovanja i sprečavanja ugrožavanja zdravstvene bezbednosti građana. Upitali smo pulmologa Dejana Žujovića da li bi ovakav potez vlasti mogao da smanji uticaj antivakserskog lobija.

Epidemija korona virusa je odnela veliki broj života, poremetila funkcionisanje zdravstvenog sistema, a zdravstvene radnike dovela do ivice izdržljivosti. Stav Lekarske komore Srbije je da je masovna vakcinacija jedini način da se epidemija korona virusa stavi pod kontrolu. Ipak, sa druge strane mogu se čuti dijametralno suprotni stavovi. Govoreći 20. marta pred par hiljada okupljenih ljudi, Novica Ćeranić, lekar specijalista radiologije zaposlen na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu je rekao da korona virus ne postoji, već da se radi o planu depopulacije planete Zemlje. Za taj plan je naveo da ide od Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije i svih angažovanih u našim kriznim štabovima i Ministarstvu zdravlja. Iz Lekarske komore Srbije su rekli da osuđuju svako istupanje u javnosti koje može da dovede građane u zabludu i ugrozi njihovo zdravlje, na šta protivnici vakcinacije odgovaraju da imaju prava na slobodu govora. Kako je njihov uticaj putem interneta veliki, iz vlasti je stigao predlog da se sa ovom grupom ljudi pregovara, kako bi se smanjilo njihovo delovanje. Pulmolog, doktor Dejan Žujović, rekao je da bi to bio još jedan pogrešan potez vlasti i da bi se na taj način protivnicima vakcinacije dao legitimitet. On je dodao da je država trebalo odavno da sprovede aktivnu kampanju, kao i obrazovni rad, kako bi se građanima predstavila važnost vakcinacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here