Momčilo Diklić – Teorija Starčevića o jedinstvenom političkom narodu je negacija srpske komponente

0
311

Istoričar Momčilo Diklić je rekao da ne očekuje da će se status Srba u Hrvatskoj poboljšavati, jer se vremenom rasplamsavala ustaška retorika, a nijedno pravo iz Zakona o nacionalnim manjinama prema Srbima nije do kraja regulisano.

Hrvatska je ušla u Evropsku uniju, ali se položaj Srba u Hrvatskoj nije popravio. Mnogi tvrde da je položaj Srba sve gori i gori jer je uticaj ekstremne desnice na politički život u Hrvatskoj nedozvoljeno veliki. Česti su pokušaji da se u potpunosti zabrani upotreba ćirilice, Srbi se obeshrabruju da se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi na popisu i sve više je na delu teza o jedinstvenom političkom narodu u Hrvatskoj što je zaostavština političkih ideja Ante Starčevića. Upitali smo istoričara Momčila Diklića da li se i kako može popraviti status Srba u Hrvatskoj.

U toku prethodne godine, povodom upotrebe pokliča “Za dom spremni!”, odlučivalo se i na sudu. Iako je Visoki prekršajni sud zaključio da upotreba pokliča „Za dom spremni“ u pesmi nije prekršaj, Ustavni sud je doneo odluku da je “Za dom spremni” ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom. Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je tada izjavio da ovaj ustaški pozdrav treba kažnjavati kao govor mržnje. Početkom ove godine, predsednik Milanović je odbio da učestvuje u obeležavanju vojno-policijske operacije “Maslenica ’93” u Zadru nakon što je saznao da u protokolu učestvuju i dve osobe koje na sebi imaju ustaška obeležja na kojima je stajao natpis “Za dom spremni”. Ipak, istoričar Momčilo Diklić je rekao da ne očekuje da će se status Srba u Hrvatskoj poboljšati, jer među mlađim populacijama postoji bujanje ustaške retorike i radikalnijeg odnosa prema Srbima, nego kod prethodnih generacija. On je dodao da su Srbi od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj postali nacionalna manjina, a da se čak ni prava koja su im garantovana Zakonom o nacionalnim manjinama ne ispunjavaju, te se i za njih moraju boriti. Osvrnuvši se na sve što su Srbi preživeli u Hrvatskoj, Diklić je naglasio da je uveren da od režima Nezavisne Države Hrvatske nije bilo surovijeg režima u istoriji čovečanstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here