Dragana Bogdanović Stojanović – Briga o zdravlju i redovni pregledi u prevenciji malignih oboljenja

0
208

Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog, rekla je da je najbolja prevencija malignih oboljenja održavanje zdravog načina života, ali i da su rutinski pregledi neophodni da bi se otkrio malignitet u ranoj fazi kod pojedinih pacijenata, jer je onda uglavnom izlečiv.

U Srbiji od malignih bolesti godišnje oboli oko 40.000 i umre oko 21.000 ljudi, po čemu se Srbija nalazi u sredini država po broju obolelih od malignh bolesti, ali je nažalost u samom vrhu po smrtnosti. Posebno zabrinjavaju procene da će broj novih slučajeva nastaviti da raste, tako da će do 2040. godine obolevanje od malignih bolesti porasti za 70%. Maligne bolesti nastaju kao posledica međusobnog delovanja urođene sklonosti, uticaja spoljašnje sredine i životnih navika. Upitali smo radiologa i onkologa doktorku Draganu Bogdanović Stojanović, šta je najbolja prevencija protiv malignih oboljenja.

U odnosu na faktore rizika prisutne u Srbiji procenjuje se da su vodeći maligni tumori oni koji se dovode u vezu sa načinom života. Karcinom pluća, debelog creva i prostate su najčešće maligne bolesti muškaraca, dok su karcinom dojke, debelog creva, grlića materice i pluća najčešće maligne bolesti žena. Budući da se u najvećem broju slučajeva bolest otkriva u uznapredovaloj fazi, lekari često ukazuju na neophodnost većeg angažovanja na prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti, sa posebnim osvrtom na značaj skrining testiranja koji doprinosi smanjenju smrtnosti od malignih bolesti. Doktorka Dragana Bogdanović Stojanović, onkolog i radiolog, istakla je značaj kombinacije ova dva segmenta: zdravog života i redovnih rutinskih pregleda u cilju očuvanja zdravlja i ranog otkrivanja eventualnih maligniteta, koji su onda, prema njenim rečima, u velikoj meri izlečivi. Redovni sistematski pregledi uključuju primenu medicinskih testova u cilju otkrivanja bolesti u presimptomatskoj fazi. Skrining testiranje se izvodi na prividno zdravim osobama kako bi se odredila verovatnoća prisustva oboljenja i utvrdilo da li postoji potreba za dodatnim dijagnostičkim ispitivanjem radi definitivne potvrde ili isključenja postojanja bolesti. Učestalost i vrsta skrining testiranja zavise od godina starosti, pola i individualnog rizika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here