Slobodan Komazec – Strategija pomoći privredi je trebalo da bude dugoročnija

0
97

Ekonomije brojnih država počele su da se oporavljaju od krize izazvane korona virusom, ali različitim brzinama. Naša država je za pomoć privredi i građanima do sada izdvojila približno 8 milijardi evra. Ocenivši pomoć države kao dobar potez, makroekonomski i monetarni stručnjak profesor doktor Slobodan Komazec ukazao je na činjenicu da je strategija pomoći privredi trebalo da bude dugoročnija i da privredi omogući ne samo predah od korone nego i razvoj.

U privredi Srbije još nema značajnijih naznaka oporavka, većina malih i srednjih firmi još se bori za opstanak, jer je kratak period od kada je pandemija počela da se smiruje, rekli su pojedini privrednici za Betu. Profesor doktor Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak, naglasio je da novac treba da bude ulagan u privredu, razvoj i ravnotežu društva. Zamolili smo profesora doktora Slobodana Komazeca da pojasni u koje sektore treba najpre ulagati i kako treba da teče plan oporavka i razvoja.

Ukupna podrška države privredi i građanima tokom pandemije korona virusa vredna je 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra. Vlada Republike Srbije je prošle godine realizovala dva paketa pomoći privredi i građanima, a treći paket pomoći, usvojen ove godine, još uvek se realizuje i vredan je 249 milijardi dinara. Najnoviji set mera podrazumeva direktnu pomoć preduzetnicima, mikro, malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, podršku ugostiteljskom sektoru, hotelima, turističkim agencijama, sektoru prevoznika putnika i drumskog saobraćaja, kao i jednokratnu novčanu pomoć građanima i produženje garantne šeme u svrhu održavanja likvidnosti privatnog sektora. Prilikom predstavljanja ovih mera podrške predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić objasnila je da će novi set mera pomoći u smanjenju negativnih posledica koronavirusa, očuvanju radnih mesta, i omogućavanju privredi da ne izgubi “kiseonik”. Premijerka je ukazala na to da je država na ovom paketu mera počela da radi još krajem 2020. godine i dodala da je novi paket bio potreban jer je bilo očigledno da će se kriza izazvana pandemijom nastaviti i u ovoj godini. Mere pomoći države privredi profesor doktor Slobodan Komazec, makroekonomski i monetarni stručnjak, ocenio je kao dobar potez, ali je ujedno ukazao na to da je strategija pomoći privredi morala biti dugoročnija te da je ona trebalo da obezbedi preduzećima ne samo da predahnu nego da im omogući i da se razvijaju u kontinuitetu, a ne da se pod udarom odloženih obaveza opet nađu u problemu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here