Protest ispred Linglonga – Zrenjanin hoće čist vazduh i vodu

0
161

U subotu je ispred kompleksa fabrike Linglong organizovan protest, sa kog su okupljeni tražili vazduh, vodu i slobodu. Protest je organizovalo 14 političkih organizacija i udruženja, čiji predstavnici su ukazali na brojne zloupotrebe u vezi sa izgradnjom Linglonga, kao i na brojne posledice koje će imati njegova izgradnja po životnu sredinu.

U subotu, 12. juna, ispred fabrike Linglong organizovan je protest koji je zajednički organizovalo 14 političkih organizacija i udruženja građana. Kako je na skupu istaknuto s obzirom na to da je vlast nespremna da reši problem Linglonga okupljene organizacije su se odlučile da uzmu stvar u svoje ruke. Mlađan Đorđević, osnivač Pokreta Oslobođenje je rekao da problemi u Zrenjaninu traju godinama te da gradsko rukovodstvo raznim obećanjima obmanjuje građane o neophodnosti i korisnosti ove investicije.

Profesor Duško Kuzović je rekao da ekologija nije izolovan fenomen već posledica političkog ponašanja te da menjanjem političkog sistema možemo ujedno rešavati i ekološke probleme.

Govornici na skupu su se zapitali da li vlast svesno sarađuje sa sumnjivim investitorom koji zagađuje životnu sredinu i da li je dobit zaista važnija od zdravog okruženja za našu decu.

Podršku Zrenjanincima pružila su Udruženja Bitka za Košutnjak, Zaštitimo Jadar i Rađevinu i Pokret Buđenje, a obratio im se i sugrađanin, Saša Vojnović.

Delegacija organizacija koje su održale protest obratila se kineskoj ambasadi pismom u kom traži da kineske firme i njihovi ljudi poštuju pravila i zakone domaćina odnosno Republike Srbije i da procesuiraju sve građane koji su učestvovali u kršenju zakona naše zemlje, konkretno po pitanju Linglonga. Sa druge strane okupljeni su napomenuli da je naša obaveza da naše sunarodike izvedemo pred lice pravde za zločin koji su učinili ne samo prema državi već i prema svom narodu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here